Noen har limt et klistremerke med ordet «Danke!» (Takk!) på en valgplakat for Kurz’ parti ÖVP. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / Scanpix

Østerrikes politiske «vidunderbarn» Sebastian Kurz kan sørge for at ytre-høyre-partiet FPÖ igjen kommer i regjering.

Etter det østerrikske valget søndag ligger Kurz (31) an til å bli verdens yngste politiske toppleder.

Enn så lenge er det Nord-Koreas diktator Kim Jung-un (34) som kan smykke seg med denne tittelen, ifølge avisa Telegraph. Den nest yngste, Frankrikes president Emmanuel Macron, er åtte år eldre enn Østerrikes politiske stjerneskudd.

– Jeg lover at jeg vil kjempe for en stor forandring i dette landet. Det er på tide å etablere en ny politisk stil, sa Kurz da valgseieren var et faktum.

«Keiser Kurz»

Lenge før han ble statsministerkandidat og leder for konservative ÖVP, hadde Kurz sikret seg en imponerende CV.

Etter å ha ledet partiets ungdomsorganisasjon ble han innenriksminister i 2011. Og han var bare 27 da han ble utenriksminister.

Med glattslikket hår og trange dresser uten slips har Kurz lenge forsøkt å spille på alderen sin – og på kontrasten til andre østerrikske politikere. Det ser ut til lå ha lykkes, og han beskrives både som «vidunderbarn», «keiser Kurz», «messias» og rockestjerne.

– Overalt hvor han drar, synger fans i turkise T-skjorter navnet hans, og kvinner spør om de kan klemme ham, melder nyhetsbyrået AFP.

En liten skandale oppsto da Kurz var leder for ÖVPs ungdomsorganisasjon. Fra en svart Hummer kalt «heit-o-mobilen», omgitt av lettkledde kvinner, delte Kurz ut gratis svarte kondomer.

Men selv om stuntet ble latterliggjort, ble det ingen hindring for hans politiske kometkarriere.

Imponert av Orban

Politisk vil Kurz’ valgseier etter alt å dømme bety en kraftig høyredreining av østerriksk politikk.

Han har markert seg med en knallhard innvandringspolitikk, og mener det er han som har æren for at den såkalte Balkan-ruten for migranter ble stengt i fjor.

31-åringen har åpent rost Ungarns kontroversielle statsminister Viktor Orbán, som ofte beskrives som en trussel mot det ungarske demokratiet.

I tillegg ønsker han et tettere samarbeid med Polen, som også hevdes å bevege seg i en retning bort fra liberalt demokrati og uavhengige domstoler.

Normalisering

Inntil nylig samarbeidet ÖVP i regjering med sosialdemokratiske SPÖ. Mange analytikere regner med at ÖVP nå i stedet danner regjering med høyrepopulistiske FPÖ.

FPÖ, som ble dannet av tidligere nazister på 1950-tallet, fikk mye oppmerksomhet da partiet under sin tidligere leder Jörg Haider kom i regjering rundt tusenårsskiftet.

Den gang fikk Østerrike mye kritikk av andre europeiske land, men reaksjonene blir neppe like sterke nå. Politiske eksperter viser til at partiene langt ute på høyresiden er blitt større og mer «normalisert».

Flere har også sammenligned Kurz med Haider, selv om 31-åringen leder et annet parti.

– Han er en «Haider light», hevder Østerrike-eksperten Patrick Moreau.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂