Foto: Matt Dunham / Reuters / Scanpix.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz gikk tirsdag morgen til frontalangrep på Tyrkias president Erdogan under en pressekonferanse sammen med visestatsminister Werner Kogler og innenriksminister Karl Nehammer i forbindelse med situasjonen som er oppstått på grensen mellom Tyrkia og Hellas.

Tyrkia har gått til angrep på EU og Hellas, sa Kurz ifølge Kronen Zeitung. Den østerrikske statsministeren la til at det er «klart hvem gjerningsmannen er».

Hvis vi nå gir etter for presset fra Erdogan, vil stormløpet fra 13.000 migranter «bare være en liten begynnelse», sa Kurz. […] Statsministeren ser dette som en «test på om EU holder ord» og om yttergrensene fungerer.

Migrasjonsstrømmen er et organisert stormløp, sa Kurz, som fastslår at migrantene det er tale om, ikke er flyktninger fra de siste krigshandlingene i Idlib, men folk som har bodd lenge i Tyrkia.

Kurz kritiserte den tyrkiske presidentens fremgangsmåte på det skarpeste: Erdogan har misbrukt mennesker som «brikker, våpen og utpressingsmiddel».

EU må stå opp mot Erdogans utpressing, fremhevet de tre østerrikske regjeringsmedlemmene.

En gjentagelse av 2015 gjelder det å forhindre «for enhver pris», ifølge Kurz, som oppfodret til samhold i unionen for å motstå presset fra Tyrkia i fellesskap.

Østerrikes statsminister skisserte et dramatisk scenario:

«Hvis vi nå gir etter for det tyrkiske presset, og president Erdogan går av med seieren og bestemmer at titusener av mennesker vil storme EU eller ei, vil hundretusener følge etter, og Europa uten grenser vil bli historie.

Under en telefonsamtale med Tysklands statsminister Angela Merkel mandag sa forlangte Erdogan at grensene måtte forbli åpne og at EU og Tyrkia måtte dele byrden ved migrantene rettferdig mellom seg, skriver Kronen Zeitung.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.