Nytt

Bilde: Emiren av Qatar Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani har fått noe å tenke på. De fire araberlandene har levert krav som er de rene diktat. Intet selvstendig land kan aksptere slike krav. Foto: Ibraheem al Omari/Reuters/Scanpix

De fire arabiske landene som for tre uker innførte blokade av Qatar, har lagt frem betingelsene for å normalisere forbindelsene. Hvis Qatar skulle gå med på dem ville det bli et lydrike. Kravene innebærer kapitulasjon som selvstendig stat.

Qatar må stenge Al Jazeera, utlevere lister over alle borgere fra Egypt, Saudi-Arabia, Bahrain og Emiratene som har fått opphold eller statsborgerskap i Qatar. De må innrømme kollaborasjon med mennesker som Qatar hevder det aldri har vært i nærheten av.

Det minner litt om Erdogans metoder i Tyrkia: Hvis du kjenner noen som kjenner noen som kjenner noen som er suspet, er alle suspekt. Man bruker stor trål, for å være på den sikre siden.

  • Closure of Al-Jazeera and all its affiliates.
    • QATAR POSITION: This is a non-starter, as Qatar insists the network is a domestic issue and not open to negotiation.
  • Closing all media outlets backed by Qatar, directly or indirectly. For example: Arabi21, Rassd, Al Araby Al Jadeed, Mekameleen, Sharq, Middle East Eye. These are just examples and not an exclusive list.

Man vil ha tilgang til all informasjon Qatar sitter på og kunne kreve utlevering av de man vil. Informasjonen kan brukes som «bevis» mot Qatar i nye «prosesser».

Qatar must hand over all designated terrorists, those wanted by the four countries and those included in U.S. and international terrorism lists. They should be arrested, their assets frozen, and no sanctuary should be provided by Qatar to others in the future. Any intelligence and evidence gathered by Qatar, especially on their whereabouts and finances also to be given up.

De fire landene har sin egen definisjon av hvem som er terrorister, bl.a er det politiske dissidenter. De fire kan kreve utlevert sine fiender og Qatar vil bare måtte bøye seg.

De fire krever innsyn i Qatars arkiver og alt de finner der kan brukes mot Qatar. Qatar må slutte å ha en utenrikspolitikk som avviker fra de andre.

  • Stop interference in the internal affairs and external interests of other countries. Halt naturalization of people carrying nationality of one of the four alliance countries. Revoke citizenship given to people from these states, and provide a list of all those who were granted citizenship. Cease contact with members of opposition groups in the four countries and disclose all records on the cooperation between Qatar and opposition groups, with evidence.
  • Qatar must surrender all data related to opposition groups it supported in the past, including details of all types of support.
  • Qatar must align itself with the GCC and Arab countries in all issues (military, political, economic, social, security) in ways that protects the national security of the GCC and Arab countries. It must adhere to the agreement reached in Riyadh in 2013 and the addendum signed in 2014.

Qatar er styrtrik i forhold til befolkningen. Disse pengene vil de fire ha tak i. Det kan gjøres ved å kreve erstatning. Og hvem skal avgjøre hvem som har vært skadelidende? Hvordan er det overhodet mulig å kvantifisere tapet en tredjepart har lidt som følge av Qatars utenrikspolitikk?

  • Pay compensation to victims, material losses including lost income incurred due to Qatar’s foreign policy in the past, with the mechanism for such reparation to be identified in an agreement with Qatar.

Kravene er en eneste lang liste med utpressing. På toppen av det hele får Qatar bare ti dager å bestemme seg på. Det er alt eller intet. Qatar har allerede avvist noen krav, som stengning av Al Jazeera.

  • All demands must be accepted within 10 days, otherwise they will be considered void.
  • An agreement will include clear goals and mechanisms. Implementation will be monitored and reported on a monthly basis for the first year, quarterly in the second year, and annually for the following decade.

Den harde linjen har en signatur: Kronprins Mohammed bin Salman.

Hvis dette er åpningstrekket kan fortsettelsen by på mange overraskelser.

 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-06-23/shut-al-jazeera-isolate-iran-13-demands-on-qatar-to-end-crisis