Flere tusen såkalte «skjeggbarn», altså de som lyver på alderen når de søker asyl i Sverige for å få bedre betingelser, skal returneres til Afghanistan.

Den svenske avisen Expressen har fulgt noen av dem tilbake til hjemlandet.

– Är du 22 år, frågar jag efter att ha kollat stavningen på hans namn.

– Ja, jag är 22… fast i Sverige är jag 17 år. Sjutton och lite till, säger Zia, rycker lite på axlarna och ler ursäktande.

Det var sommeren 2015 at Zia Muhammadi bestemte seg for å reise til Sverige. Hans far hadde sluttet å jobbe i konditoriet som han drev. Zia var mekaniker, men arbeidsmarkedet var dårlig. Zia tilhører også folkegruppen hazar. Hazarer er overveiende shiamuslimer som ofte hates av pashtuner og tadsjiker som er sunnimuslimer.

For de som har lest boken Drageløperen, så var gutten som ble voldtatt en hazar – eller en «mindre ansett folkegruppe» som det sto i en bokomtale. Det er ikke noen liten folkegruppe – det finnes omtrent 6 millioner hazarer i Afghanistan.

Zias beslutning om å reise (eller flykte som enkelte vil insistere på å kalle det) var hovedsakelig basert på økonomiske årsaker. I tillegg løy han på alderen. Han ble godt mottatt i Sverige, men høsten 2016 fikk Zias mor kreft og Zia ville hjem til henne. Lærere, voksne og venner i Sverige kom med innvendinger. De mente vel at de visste hva som var best for «gutten på 17 år». Sverige er naturligvis bedre enn å være hos en syk mor, ser den svenske innstillingen ut til å være.

Zia fikk returen til Afghanistan betalt av svenske skattebetalere og et ekstra tillegg på 30.000 kroner. Det holdt nesten til å dekke «utgiftene» han hadde hatt for å reise til Sverige. Han håper å gjenoppta arbeidet som mekaniker til sommeren.

En historie fra virkeligheten. Ikke så spennende kanskje for de som ønsker bloddryppende historier om flukt og nød, men i det minste er den sann.

Expressen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂