Blomster foran inngangen der en 15 år gammel gutt ble skutt og drept i Herrgården i Rosengård bydel i Malmö. En av de mange uskyldige ofre for de svenske gjengkrigene. Dette skjedde allerede i 2012. Siden har situasjonen eskalert kraftig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Svensk TV4s dokumentarserie «Gängkrigens tid» gir et rystende innblikk i holdningene blant Sveriges mange gjengkriminelle. Den totale mangelen på empati med ofrene viser oss et samfunn på vei mot moralsk kollaps.

En fyraåring som varit på fisketur med sin pappa, en åttaåring på familjesemester, en 20-åring som såg på fotboll.

Det är dem – de oskyldiga unga människor som fallit offer för det dödliga gängvåldet i Göteborg – som den andra delen av TV4:s dokumentärserie ”Gängkrigens tid” fokuserar på.

– Jag tänker inte på vem som dör och vem som inte dör. Jag tänker bara på mig själv, säger en av de kriminella männen som medverkar i programmet.

I juni eksploderte en bil i fart i Torslanda. Målet var en kjent gjengkriminell. Men i bilen satt også en fire år gammel jente som hadde vært på fisketur med faren. Dette hindret ikke gjerningsmannen, ifølge Stina Lundqvist fra påtalemyndighetene.

– Vad ska man säga om en sådan likgiltighet? Det är fruktansvärt. Det går inte att förstå hur man kan göra på det sättet, säger Lundqvist i programmet.

Det er mange slike historier. De kriminelle bryr seg ikke om de uskyldige ofrene. Som en åtte år gammel gutt som døde i et granatangrep. Granaten eksploderte noen centimeter fra den lille guttens hode.

Martin Arkdal er gruppesjef for politiet i Hisingen, og han glemmer det aldri.

– Det är ytterligare spärrar som man har gått förbi. Det blir så avtrubbat och likgiltigt att det känns som att det inte finns några gränser längre.

En av de gjengkriminelle som bidrar i dokumentaren bekrefter dette. Han får spørsmål om han ikke får dårlig samvittighet når uskyldige mennesker dør.

– Jag får inte dåligt samvete, tyvärr. Jag tänker inte på vem som dör och vem som inte dör. Jag tänker bara på mig själv och mina vänner och att vi inte ska dö, säger mannen, och fortsätter:

– Om jag ser min fiende utanför Biskop då skjuter jag också. Det kan vara mitt i stan. det kan vara på en badplats, han kan vara på en familjemiddag. Jag kommer att skjuta. Det spelar ingen roll.

En annen av de voldelige gjengkriminelle har dog bevart et lite snev av menneskelighet.

– Inga kvinnor och inga barn. Där går gränsen. Det har blivit äckligt.

Proogrammet beskriver et miljø blottet for empati, men også et miljø hvor lojalitet internt er et fremmed konsept. Man kan ikke stole på noen, gjengmedlemmer selger hverandre for blodpenger.

Splittelser kan føre til grov vold, også internt i gjengene. En av de medvirkende forteller.

– Du kan inte lita på dina vänner. Du måste försöka. men du kan inte. De kanske säljer ut dig till din fiende, säger han och fortsätter:

– Det finns ingen lycka. Det finns inget lyckligt i det här.

Skyteepisoder med dødelig utfall har blitt vanlig. En kvinne ble skutt og drept på åpen gate mens hun bar på et lite barn. Granateksplosjoner skaper ikke de helt store overskriftene lenger. Politiet er maktesløse, og har hendene bundet på ryggen av regler utformet av sosionomer og godkjent av politikere som kun har omsorg for de kriminelle.

Pizza og dialog anses som en egnet metode for å takle grovt voldelige gjengkriminelle med en nesten ufattelig mangel på empati. Resultatet er byer som domineres av frykt, slik som Malmö. De som har muligheten flytter ut av byene. Økonomien er i krise, arbeidsledigheten er høy.

Fra en svensk by, som skulle være utstillingsvindu for Sveriges lønnsomme og berikende innvandring, får vi to nyheter på samme dag i mai 2021:

Mor mistenkt for å ha solgt åtteåring i Malmö
Malmö: Tre eksplosjoner på under en time

Mange har advart mot utviklingen i en årrekke. De har blitt utfryst og trakassert på det groveste av en nasjon hvor debatten kontrolleres av feminister, genuspedagoger og rasifiserte demagoger.

I 2015 jublet svenske medier over strømmen av «velutbildade syrier» som skulle redde den svenske velferdsstaten. Virkeligheten var helt annerledes. Men allikevel fortsetter svenske politikere på det samme sporet. For i Sverige er virkeligheten avskaffet.

Norske politikere er ikke noe bedre. Utviklingen går ubønnhørlig mot svenske tilstander også her hjemme, om enn i et noe lavere tempo.

Men ikke si noe kritisk om utviklingen. Da gjør du deg fort skyldig i «hatefulle ytringer».

Expressen
Gängkrigens tid

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.