Tamim Sultani er dømt for overtrædelse af narkotikalovgivningen i Sverige.

Den siktede etter angrepet i Vetlanda i går heter Tamim Sultani. Han kom til Sverige i 2016 som enslig, mindreårig asylsøker. I 2018 var han en av de 9.000 afghanere som gjennom den såkalte gymnasielagen fikk midlertidig oppholdstillatelse til tross for at ingen av dem hadde krav på hverken asyl eller opphold.

Sultani, som er registrert bosatt i Vetlanda i Sverige, er født i Kabul i Afghanistan. Han har oppgitt at han er født 12. februar 1999, og skulle dermed være 22 år. På bildene av ham ser han en hel del eldre ut.

78 prosent av afghanerne som er omfattet av gymnasielagen har fått alderen sin justert opp av Migrationsverket, ifølge Expressen.

I 2018 var Tamim Sultani en av de 9.000 afghanerne (siden øket til 11.000) som gjennom eget vedtak i Riksdagen fikk midlertidig oppholdstillatelse i Sverige. Den svenske regjeringen fikk støtte fra Centerpartiet til å drive gjennom vedtaket, som det har vært mye politisk strid om helt siden det ble fattet.

Den midlertidige oppholdstillatelsen utløp i april 2020, deretter søkte Sultani om fornyet oppholdstillatelse.

Til tross for hans fem år i Sverige snakker Tamim Sultani nesten ikke svensk. Han har hele sin tid i Sverige gått på trygd.

Sultani følger flere muslimske/islamiske nettsider. Han følger også en nettside for en hazarisk forening i Sverige.

Hazara-folket er et persisktalende folk, som er konsentrert i den sentrale Hazarajat-regionen i Afghanistan. Hazarerne utgjør rundt 35-40 prosent av Afghanistans befolkning, og er dermed den neststørste etniske folkegruppen i landet. Hazaraene er shia-muslimer.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.