Etter det som først ble mistenkt for å være et terrorangrep i Vetlanda, ble det mot politiets ønske kjent at gjerningsmannen var en 22 år gammel afghansk statsborger. Centerparriet rammes nå av en storm av kritikk på grunn av at de bidro til den såkalte gymnasloven, som sørget for opphold til mange tusen afghanere uten asylgrunn.

Slik beskriver Migrationsverket den omstridte loven:

Under 2018 kunde ungdomar (som hade fått avslag på sin asylansökan och som hade hunnit fylla 18 under väntetiden) ansöka om uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. Vid uppehållstillstånd omfattas dessa ungdomar även av kommunersättningsförordningen.

Det har senere vist seg at kun et fåtall av de rundt 9000 afghanere som fikk midlertidig opphold klarte å fullføre videregående skole.

Syv personer ble skadet under onsdagens angrep, i tillegg til gjerningsmannen. Tre av de sju ofrene har livstruende skader, men tilstanden deres er stabil, ifølge lokale myndigheter. Ofrene ble angrepet på flere forskjellige steder i sentrum av Vetlanda, blant annet i en blomsterbutikk.

Centerpartiets leder Annie Lööf fordømte angrepet på Twitter og Facebook.

Annie Lööf er blant annet kjent for å ha uttalt at Sverige kan tåle 30 millioner innvandrere. Hun har tidligere blitt anklaget for rasisme etter å ha skrevet nedsettende på Twitter om hvite menn som har gått livets harde skole. Nå får hennes bidrag til «gymansielagen» gjennomgå på sosiale medier. Samnytt skriver:

Kort därefter fylldes Lööfs kommentarsfälten på båda plattformarna med kritik mot den förda politiken. En person skriver att händelsen i Vetlanda är ett resultat av en ansvarslös migrations- och integrationspolitik.


Ola Spännar er en kjent Centerpartist, som torsdag 4. mars gikk av som Centerpartiets kommunikasjonssjef. Han setter ikke noe særlig pris på kritikken, og ber om hjelp til å anmelde kritikerne.

 

Det er som Douglas Murray beskrev det i sin utmerkede bok Europas underlige død: Man er ikke villig til å ta tak i hovedproblemet, og angriper derfor sekundære problemer med nebb og klør. Det betyr at selv om alle fakta viser at innvandringen har vært en katastrofe for Sverige, så må man ikke våge å påpeke dette. Da skaper man nemlig hat.

Handlingsplaner mot de sekundære problemene florerer. Men hovedproblemet er untouchable.

NTB melder nå at angrepet etterforskes som drapsforsøk, ikke terror.

– Akkurat nå er mistanken drapsforsøk. Men det blir uansett viktig å etterforske motivet, sier påtaleansvarlig Adam Rullman til nyhetsbyrået TT.

Les også: Angrepet i Sverige: Den siktede heter Tamim Sultani. Etterforskes nå for drapsforsøk, ikke terror


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.