Anders W Jonsson trekker seg fra ledergruppen i svenske Centerpartiet. Han er første nestleder og vikarierte som partileder i fjor. Foto: Pontus Lundahl / TT /NTB

Onsdag 10. februar melder Anders W Jonsson at han trekker seg fra ledergruppen i svenske Centerpartiet. Han stiller ikke som kandidat som partiets nestleder. Beslutningen kommer etter at flere skandaler har rammet Senterpartiets søsterparti i Sverige.

Jonsson er første nestleder av Centerpartiet, og vikarierte som partileder i 2020 mens Annie Lööf hadde fødselspermisjon. Det er altså er en skikkelig tungvekter som nå trekker seg ut fra politikken på toppnivå. I et innlegg på Facebook forklarer Jonsson, som også jobber som barnelege, hvorfor han gir seg etter ti år i partitoppen.

Vid höstens stämma har jag haft uppdraget i tio fantastiska år. Det har varit en stor ära och jag är oerhört tacksam över att ha fått bära förtroendet, men jag vill lämna medan jag fortfarande tycker att det är roligt.

Jag vet att det i vårt parti finns så många kunniga, skickliga och kloka politiker så jag känner en trygghet i att valberedningen inte kommer att ha några problem att finna en ny person som kan axla ansvaret som Centerpartiets vice ordförande. Själv ser jag fram emot att kunna ta ännu fler och längre promenader i skogen med mina hundar framöver och kanske något extra pass som barnjour på Gävle sjukhus.

Jonsson hyller sin partileder Annie Lööf, som blant annet er kjent for uttalelser om at Sverige fint kan ta imot 30 millioner innvandrere. Jonsson nevner ikke alle skandalene partiet er rammet av de siste årene. Samnytt sammenfatter:

I slutet av förra året kunde vi avslöja hur Christer Yrjas som är ordförande i kommunfullmäktige och familjenämnden i Tomelilla kommun vid sidan om sitt uppdrag som nämndeman i hovrätten för Skåne och Blekinge, lever med flera dömda pedofiler. Efter vårt avslöjande tvingades C-pampen avgå.

Månaden dessförinnan uppmärksammades det att EU-toppen Fredrick Federley varit i en parrelation med en pedofil dömd för 22 barnvåldtäkter. Federley meddelade kort därefter att han tar paus från politiken.

I april rapporterade vi om 63-årige Denny Olofsson i Lindome som vid sidan om sitt uppdrag som centerpartistisk nämneman och värdegrundsexpert våldtog en minderårig flicka flera gånger.

År 2018 kunde vi rapportera att 44-årige Bo Gunnar Hedlund, bosatt i Grythyttan och invald i kommunfullmäktige i Hällefors sedan flera mandatperioder tillbaka sexuellt utnyttjat en minderårig flicka som var inneboende i familjen som fosterhemsplacerad, ett brott som han dömdes till fängelse för.

Hva er det med maktpersoner og pedofili?

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.