Partileder Annie Lööf i Centerpartiet går av etter elleve år i ledelsen. Partiet gjorde søndag et dårlig valg.

Lööf kunngjorde sin avgang på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

39 år gamle Lööf har vært partileder siden 2011. Under søndagens valg fikk Centerpartiet 6,7 prosent oppslutning, og falt med 1,9 prosentpoeng sammenlignet med 2018.

Dette skjer etter en periode der Centerpartiet har gått fra å delta i en borgerlig regjering til å være et støtteparti for Socialdemokraternas regjering.

– Jeg er veldig stolt av det avtrykket Centerpartiet har gjort det siste tiåret, sa Lööf (NTB).

Lööf har satset alle kort på å skjelle ut Sverigedemokraterna. Hun har markert seg på mange spesielle måter. Som den gangen hun anslo at Sverige kunne ta imot 30 millioner flyktninger.

Hun skapte også raseri da hun trøstet nestlederen Federley etter at han gikk av, etter en skandale som involverte grove pedofile overgrep av Federleys samboer. Lööf uttrykte ingen bekymring for de serievoldtatte barna.

Les også: Tidligere svensk toppolitiker lyver for åpent kamera om sin pedofile samboer

I samtale med Jordan Peterson på Skavlan for noen år tilbake nektet Lööf å akseptere vitenskapelige prinsipper, fordi hun ikke likte dem.

Venstres leder Guri Melby sier at det er fryktelig trist at Lööf går av og takker henne for stor innsats for liberale verdier i Norden.

– Annie er en sann forkjemper for frihet, klima, likeverd og internasjonalt samarbeid. Hennes lederskap har vært til stor inspirasjon for meg. Jeg håper hun ikke forlater politikken for godt, sier Melby i en epost til NTB.

Nedgangen på 1,9 prosentpoeng i Riksdagsvalget fikk Lööf til å trekke seg. Selv peker Lööf på en lettelse over å ikke ha blitt skadet.

Dagen efter valresultatet vaknade hon med en känsla av lättnad.

– – Men det fanns också en lättnad. En lättnad över att inte kommit till skada. En tacksamhet av att senare på dagen kunna hämta min äldsta dotter på fritids, låta henne visa mig sin nya skola., sier hun (Aftonbladet).

Hun henviser tydelig til det som skjedde under Almedalsuken, da en kvinne ble drept. Senere ble det kjent at Annie Lööf egentlig var det utpekte målet for drapsmannen. Nå ber Lööf sine kollegaer om å holde en anstendig tone i debatten.

– Politiken är en tuff bransch, det är ett hårt klimat. Jag vill be alla kollegor, alla förtroendevalda, alla medmänniskor, att tänka på vill alla bara är människor.

Etter manges mening burde kanskje Annie Lööf gitt dette rådet til seg selv for elleve år siden.


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.