Fra 2020 vil EU at det skal koste 5 euro å besøke et land i Schengen-sonen. Systemet ser ut til å kopiere ESTA og kalles ETIAS (European Travel Authorisation and Information System).

Man må gå online og skaffe seg autorisasjon minst 72 timer før avgang til Schengen-området. Dokumentet er gyldig i fem år og koster 5 euro per person for alle over 18 år. Dette gjelder selvfølgelig ikke for asylsøkere. Og mindreårige asylsøkere i alle aldre er jo under 18 år uansett. Marokkanske tenåringsgutter kan fremdeles reise til Stockholm for å lage kvalm der. I fremtiden også uten ETIAS.

Prisen er så lav at man skjønner at dette prosjektet ikke blir igangsatt for å tjene penger. Det er visst mange behov som skal dekkes. Ikke minst en økt byråkratisering som skal gjøre det vanskeligere å forlate Schengen-avtalen. Skjønt, akkurat det nevnes ikke. Dette er EUs proteksjonisme – bare på et litt høyere nivå enn nasjonalt – så det er nesten-globalisme. Man innser at det finnes folk utenfor Schengen som ikke vil oss vel. På et mer lokalt plan så forstår innbyggerne i byer som Luton, Rotherham og Malmø at det finnes folk i nabolaget som ikke vil dem vel. Men da kalles det rasisme. Hurra for dobbeltmoralen!

eu

Jean-Claude Juncker sa i september:

«We need to know who is crossing our borders. By November, we will propose an automated system to determine who will be allowed to travel to Europe. This way we will know who is travelling to Europe before they even get here.»

Eh, litt sent nå Jean-Claude. Ikke bare har vi en haug med hjemmeavlede terrorister, men de jihadistene som ville inn i Europa er nok allerede på plass.

Le Monde