Innenriks

TV2s Kadafii Zaman har oppsøkt fluktrutene til Europa med eget kamerateam. Turen begynte i Beirut, gikk til Istanbul, Izmir, Balkan og gjorde et hopp til Murmansk. Inntrykk: Noen tjener gresselig mye penger og har all interesse av presset opprettholdes.

Er det slik at menneskesmuglerne har felles interesser med godhetspolitikere og asyllobbyen i Europa/Norge? Zaman toucher innom problemstillingen, men formulerer den ikke.

Investigative journalism på et så komplisert tema krever mye. Zaman har ikke helt ressursene eller erfaringen. Reportasjen blir springende. Det blir også for mye Zaman i bildet, som vasker håret, er på hotellrom og kjører bil. Når han er ute i virkeligheten veksler det.

Forventningene skrus i været. Men dette er et tema en oppmerksom leser vet en del om. Kanskje han sitter med spørsmål i hodet. Får han svar på dem?

Trafikken er svært, pengene store. De som driver den ønsker ikke «snooping» journalists. Zaman blir skremt. Det er ikke noe rart.

Reportasjens høydepunkt er den lille tyrkiske fiskerlandsbyen Assos, hvor skogen tett inntil er full av flyktninger, som bare venter på at kystvaktskipet skal forsvinne. Plutselig er det borte og med ett er sjøen full av overfylte båter. Man får et levende inntrykk av omfanget: På noen minutter er 500 mennesker på vannet, og det er ingenting mot trafikken på nattestid. Lokalbefolkningen anbefaler Zaman & Co å komme seg vekk. Det er ikke trygt. Den sympatiske hotelleieren nevner aserbajdsjansk mafia. Zaman vil leie båt for å se trafikken på nært hold, men får nei. Lokale fiskere vet at smuglerne bærer våpen. De liker ikke kamera.

Akkurat da virker de norske guttene litt amatørmessige. Type Panorama-BBC ville aldri gått så rett på sak. Ikke rart de måtte dra sin vei ved mørkets frembrudd.

Laman forsøker ikke sminke på det han ser: Det kommer mennesker fra hele verden. Han spør dem hvor de er fra. Mange er fra Pakistan.To han treffer gående med sykkel på overgangen til Storskog i bitende kulde er fra Pakistan. De ser ikke spesielt «refugee» ut. Heller ikke en palestinsk dame. De har lest som Storskog-porten inn til Norge på Facebook.

Selvfølgelig er sosiale medier som rene reklameboards for smuglerne. Mange står i kø for å tilby sine tjenester: Denne trafikken ville ikke vært mulig uten at myndighetene ga sin velsignelse. Når man ser trafikken på nært hold forstår man at Tyrkia skummer fløten av trafikken, som går bare en vei. Og slik er det hele veien: Myndigheter, smuglere og flyktninger har samme interesse: Å holde samlebåndet til Europa gående.

Zaman stiller spørsmålet: De kommer fra Ghana og India og Pakistan – til Norge.

Men han følger ikke opp med å spørre hvordan et land på en fem millioner skal kunne håndtere en slik strøm.

På slutten runder han av med at de jo tross alt flykter fra fattigdom og krig. Det er trygt å lande på det kjente. Men hva var da poenget med turen?