I et provisorisk asylmottak i Leipzig med 200 for en stor del syriske og afghanske «flyktninger», brøt det fredag ut et masseslagsmål hvor deler av inventaret ble tatt i bruk som slagvåpen.

Den utløsende faktoren var en bagatell: Man hadde ikke klart å bli enige om hvem som skulle få bruke de få toalettene først. Det var kun et stort oppbud av politifolk som gjorde det mulig å bringe situasjonen under kontroll.

Et illustrerende eksempel på tilbakestående æreskultur.

Menneskestrømmen har brakt tysk politi til bristepunktet, sier Jörg Radek – nestleder i politiets fagforening – til Die Welt. Politifolk blir stadig oftere utkalt til å hanskes med konfikter i asylmottak. Samtidig er antall ansatte i politiet blitt beskåret med 16.000 de siste tolv årene.

ANNONSE

Siden konfliktene gjerne får asylantene til å solidarisere seg med kamphaner fra sin egen gruppe, er det ikke nok å sende bare én patruljevogn for å få slutt på det som uunngåelig blir masseslagsmål – ikke sjelden med flere skadde. Radek sier at det er blitt sendt opptil 21 politibiler på slike oppdrag.

Det er altså tale om tilbakestående klankultur i tillegg.

Fagforeningstoppen mener at alt må gjøres for å hindre voldsutbrudd. Et av tiltakene han foreslår, er snarest å plassere asylsøkerne på forskjellige steder etter religion.

«Separat innkvartering etter religion mener jeg absolutt er fornuftig,» konstaterer Radek – som med det først og fremst tenker på muslimer og kristne.

Det beste ville kanskje være å innkvartere muslimer i muslimske land?

Men noe slikt er jo å tenke langt utenfor den boksen hvor man ikke ser at folk etterhvert får behov for å flykte fra «flyktningene», og hvor man ikke unisont ser det absurde i at en konvensjon med sikte på å beskytte personer som er individuelt politisk forfulgte, kommer horder av voldsparate inntrengere til gode – en innsikt som kunne ha brakt absurditeten til øyeblikkelig opphør.

I mellomtiden fortsetter problemet å vokse til en dimensjon hvor det etterhvert ikke finnes annet enn militære løsninger. Historiens dom over den politiske lamslåttheten blir hard.

 

Die Welt

ANNONSE
Liker du det du leser? Vipps noen kroner til Document på 13629