Nytt

En åtteåring nektet å minnes Charlie da skolen i Nice holdt minnestund. Han ville heller ikke stå i ring og holde hånd. I stedet sa han at han støttet terroristene.

Det ble det bråk av. Rektor innkalte faren til en samtale med politiet til stede. Foreningen mot islamofobi engasjerte seg, og en kjent advokat, Sefen Guez Guez, tro til for faren.

Saken er interessant fordi Charlie Hebdo-massakren har vist at det finnes høyst forskjellige oppfatninger av drapene. «Noen» mener at redaksjonen fikk som fortjent, og disse vil ikke godta at myndighetene bruker loven mot dem som gir uttrykk for sine meninger.

Men er støtte til terror en lovlig mening? Nei, mener franske myndigheter, som i november skjerpet loven som forbyr forherligelse av terror.

In the wake of the Islamist attacks, justice minister Christiane Taubira instructed judges to enforce the November 2014 law which criminalised “defence of terrorism” with zeal. Between the attacks and January 26th, 234 people were charged. Amnesty International has warned that France risks violating freedom of expression.

Folk som åpent bekjenner støtte til terror rett etter en massakre, kan i hvert fall sies å skjerpe motsetningene i samfunnet.

Men de føler at de er i sin fulle rett. Dermed kan hendelser som avhøret av gutten og hans far bli sett på som provokasjoner.

The director of the Flore primary school in Nice filed a complaint with police on January 21st. The boy had refused to participate in a minute’s silence in homage to the victims of the Charlie Hebdo massacre, and refused to hold hands with other students in a “circle of solidarity”. More than 200 similar incidents were reported in schools across France.

“I’m not Charlie. I’m with the terrorists,” the child said.

Versjonene av hva som skjedde videre, er helt forskjellige. Skolen sier at samtalen med elev og far varte i en halv time. To timer, sier familieadvokaten og Komiteen mot islamofobi i Frankrike, CCIF, som regnes som ytterliggående.

Commissioner Fabienne Lewandoski, deputy director of police in the Alpes-Maritimes department, told journalists Ahmed also said “All French people have to be killed” and “The journalists [at Charlie Hebdo] deserved to die.”

Advokaten og CCIF kommer med noen meget sterke påstander om hvordan Ahmed er behandlet på skolen. Han er diabetiker og skal ha blitt fratatt medisinen, hevder de, noe som virker usannsynlig. Men slike påstander sier noe om hvor man står ideologisk og hvilke metoder man er villig til å ta i bruk for å forsvare sin sak. Det blir harde fronter av slikt.

The version recounted by Guez Guez and the CCIF differs from that of the school and police. The CCIF says Ahmed, who is diabetic, said he was deprived of insulin after the incident. The school director allegedly slapped the child and told him to stop digging in the school sandbox because he “would not find a machine gun to kill us there”.

The CCIF says father and son were interrogated for two hours. Police say it was half an hour. The case has sparked a national debate on the role of teachers, child-protection services and the police, with some commentators saying the police went too far. They were trying “to learn what pushed this child to say such things,” Lewandoski explained. “One may regret that it was done in formal questioning, but given the importance of what he said and the context, it seemed to us we could go further.”

Myndighetene lurer på hvordan forholdene er hjemme. Ahmed har to mindreårige søstre. Men offentlig intervensjon blir nok et overgrep ut fra synsvinkelen til dem som mener myndighetene er islamofobe.

Advokaten har spesialisert seg på å føre muslimers sak mot myndighetene.

sefen_guez_guez

Guez Guez, the family’s lawyer, has won three symbolic cases against Nice and the surrounding department. In December 2013, the Council of State overturned a decision to refuse to allow a mother wearing a Muslim headscarf to accompany her son’s school outing.

The following month, Guez Guez was able to reinstate full access to restricted areas of Nice airport for a Muslim employee suspected of having been radicalised. Last June, a tribunal suspended Nice mayor Christian Estrosi’s ban on foreign flags down town. Arab immigrants sometimes display the Algerian flag in defiance.

http://www.irishtimes.com/news/world/europe/french-schoolboy-8-suspected-of-defending-terrorism-1.2084632