Nytt

Fransk politi har avverget planer om å sprenge Louvre, Eiffel-tårnet og et atomkraftverk. Det var da politiet fanget opp kodede meldinger mellom en 29-årig algerisk slakter i Sør-Frankrike og høytstående medlemmer av al-Qaida i Maghreb, AGIM.

Det var i april i fjor at aliaset Roudane18 spurte slakteren, kjent som Ali Jaji, om hvilke mål han ville foreslå som egnet for jihad i Frankrike. Ali Jaji ramset opp fly ved av avgang og de kjente landemerkene – Louvre og Eiffel. Men han foreslo også kulturfestivaler og handlegater og nattklubber som mål. Han nevnte den fattige del av befolkningen.

In an apparent reference to the famed Avignon theatre festival, he also singled out “cultural events that take place in the south of France in which thousands of Christians gather for a month”.

“The main walkways become black with people and a simple grenade can injure dozens of people, not to mention a booby trapped device,” he said.

His contact then asked him to travel with a fellow would-be terrorist to Algeria to “benefit from a military training and training in combat techniques”.

After that, he would return to France, stake out targets and “await your instructions”.

“I am fully ready and prepared,” he replied.

Det er tankegangen som er interessant: alle mål er legitime. Det er samfunnet som er fienden.

Selv om planene bare var på forbredelsesstadiet turte ikke politiet vente. De arresterte slakteren i juni i fjor. Det var en måned før han skulle fly til Tunisia og videre derfra til en treningsleir. Politiet turte ikke ta sjansen på at han skulle slippe gjennom deres fingre.

Tilfellet er også et tankekors for de som mener politiet ikke bør kunne aksjonere før det er håndfaste bevis. Skal de vente til sprengmaterialet er på plass? Hvilke politiker tør ta et slikt ansvar?

Aviser og menneskerettighetsgrupper slipper. De kan konsentrere seg om kritikken.

Samtidig benyttet innenriksministeren anledningen til å offentliggjøre nye anti-terror-metoder. Fransk politi skal bli mer pågående.

The revelations came as Bernard Cazeneuve, France’s interior minister, unveiled tougher anti-terror rules, including proposals to ban a suspect from leaving the country if it is thought he intends to fight Jihad abroad, such as in Iraq or Syria.

Last month French police arrested Mehdi Nemmouche, a French jihadist who fought in Syria, and allegedly killed four people at the Brussels Jewish Museum in May after travelling back to Europe.

The new legislation, to be presented to parliament “in the coming days”, will also make it easier to target “lone wolves” and create new powers to force internet providers to block Islamist hate propaganda.

It will also allow investigators to use pseudonyms to go undercover in pro-jihadist sites.

Marc Trevidic, one of France’s highest-profile anti-terror judges, said the case of Ali M was far from being isolated. “There are doubtless others on our soil programmed to harm French interests,” he told Le Parisien.

Some 800 French nationals or residents are thought to have left to fight in Syria since the start of the civil war.

 

Tallet på Syria-farere stiger stadig. Nå er det 800. Et vanlig etterretningsvesen klarer ikke holde oppsikt med tilnærmelsesvis så mange. Hva slags tiltak vil myndighetene komme opp med den dagen det skjer noe? Man må anta at det finnes unntaksbestemmelser basert på scenarier som man ikke ønsker å gå ut med. Vanligvis påtar pressen seg å tenke høyt, men det er bemerkelsesverdig at man ikke tør. Mediene er heller på etterskudd.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/10956636/Islamist-plot-to-blow-up-Eiffel-Tower-Louvre-and-nuclear-power-plant-foiled-say-French-police.html