Sjefen for det franske overvåkingspolitiet, Patrick Calvar, sa under en parlamentarisk høring i mars, at han er «sikker på» at IS kommer til å ta med seg kunnskapen om bilbomber fra Syria og Irak og anvende den i Frankrike. De har mannskapet, så hvorfor skulle de ikke bruke dem?

patrick.calvar

Uttalelsen falt under en høring om angrepene mot Frankrike som IS begikk i 2015, dvs mot Charlie Hebdo, supermarkedet HyperCacher, og angrepene fredag 13. november. De har vært holdt hemmelige til nå.

Rundt 1.700 krigere har reist fra Frankrike til IS. De har den kulturelle kunnskapen som gjør at de kan vende tilbake og gli inn i det franske samfunn.

Islamic State is likely to use car bombs and other explosive devices as it seeks to carry out more atrocities in France, according to the head of the domestic intelligence service.

Briefing a parliamentary inquiry on last year’s terrorist attacks, Mr Calvar described a growing threat from thousands of French-speaking Isis fighters from Europe, Morocco and Algeria who had experience fighting in Syria and Iraq. A transcript of his previously confidential remarks, made on May 24, was issued by MPs yesterday (….)

“I am sure that they will move to the level of vehicle bombs and explosive devices and they will thus increase their power,” Mr Calvar said. “They are going to send in squads whose mission will be to organise terrorist campaigns without necessarily mounting assaults that will end with their deaths.”

The DGSI, France’s equivalent of MI5, believes that a sleeper team from Syria could already be inside France.

Den andre store uttalelsen Calvar kom med var at han tror at slike angrep vil utløse krig mellom islamister og ytre høyre.

Patrick Calvar, director-general of internal security, also predicted that further terrorist outrages could provoke violence between far-right groups and France’s Muslim population.

Det finnes grupper som allerede forbereder seg på oppgjør. De kan få økt oppslutning hvis IS slipper løs masseterror. Det var en metoden lederen av al-Qaida i Irak, Abu Musab Zarqawi benyttet for å få shiaer til å gå løs på sunnier. Shiaene holdt seg i skinnet lenge, men til slutt slapp de hevnen løs.

Det tredje punktet i Calvars uttalelser var at overvåkingspolitiet mangler legale midler til å bekjempe IS:

The security service’s ability to track terrorists was hampered by three legal “blind spots”, Mr Calvar, 60, told MPs. These were the ability of terrorists to use encrypted internet software; a legal ban on surveillance of suspects once they have been charged with offences; and the ability of terrorists to travel undetected into and around Europe.

The security service had been unable to find the routes used by Abdelhamid Abaaoud, one of the organisers of the November 13 Paris attacks.

Det siste punktet berører Schengen. Brussel har ikke vært villig til å høre på det øret. Heller ikke Angela Merkel har det. Men nå har Merkel innrømmet at det kommer IS-krigere med migrantstrømmen.

I mai komm Calvar med en dyster advarsel, også det i en lukket høring:

Mr Calvar told another parliamentary committee in May that France was on the brink of civil war. In remarks released yesterday, he said: “You’ll see a confrontation between the ultra-right and the Muslim world.”

 

http://www.thetimes.co.uk/edition/world/isis-to-unleash-car-bombs-in-france-warns-spy-chief-scssqds3h

Isis to unleash car bombs in France, warns spy chief
Charles Bremner, Paris

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂