Feature

Oxford-økonomen, forfatteren og IMF-rådgiveren Paul Collier forklarer en noe utilpass intervjuer fra innvandringsliberale The Economist at migrasjon ikke er et spørsmål om enten/eller, men om mengden. Hvor mye diversitet er ønskelig? spør han.

Disse tingene tar han for seg i sin nye bok Exodus, hvor han vil utstyre leseren med fakta som kan brukes til å tenke selv.

For stor og for rask migrasjon har store kostnader som mindre samarbeidsånd og lavere samfunnstillit, sier Collier, og illustrerer at folk stemmer med føttene ved å vise til demografien i London, hvor halvparten av innbyggerne er født utenfor Storbritannia. Er London en suksess for den innfødte befolkningen, som er blitt halvert over et i historisk sammenheng kort tidsrom? spør professoren, som for sikkerhets skyld selv unnlater å trekke den konklusjon for åpen mikrofon at det har vært for mye innvandring.

Det burde ikke være nødvendig for en intellektuell gigant å bruke tiden på å forklare selvfølgeligheter til et publikum som lar seg informere av et prestisjefylt internasjonalt ukeskrift, men som George Orwell sa: «We have now sunk to a depth at which the restatement of the obvious is the first duty of intelligent men.» Så man må bare takke dem som tar konsekvensen av det.