Sakset/Fra hofta

Paul Collier. Foto: UNU-WIDER/Wikimedia Commons (utsnitt).

 

Mennesketrafikken over Middelhavs­ruten lar seg ikke forsvare moralsk, for den oppmuntrer folk med falske forhåpninger om tilværelsen i Europa til å overlate sin skjebne til kriminelle menneske­smuglere.

Hvem er det som sier dette? «Høyre­radikale» på Facebook? Nei, det er utviklings­økonomen og Oxford-professoren Paul Collier, hvis hjerte banker for den fattigste millarden av mennesker på planeten.

Det var i nyhets­programmet ZIB 24 til den østerrikske allmenn­kring­kasteren ORF at Collier lot disse ordene falle under en sending fredag kveld. Nesten ingen av dem som kommer til Nord-Afrika, er flyktninger, fastslo han. På spørsmål fra program­lederen bekreftet han at Middelhavs­ruten «selvfølgelig må stenges», skriver Kronen-Zeitung.

Collier presiserer at vi har moralske forpliktelser overfor flyktninger, og at det må finnes en legal vei til Europa for personer med asylrett. Men dette rettferdiggjør på ingen måte en situasjon hvor et ressurs­sterkt mindretall kommer seg illegalt til Europa, mens millioner av mennesker i en langt verre situasjon glemmes simpelthen fordi de ikke blir sett. Man må bruke både hodet og hjertet, bemerker Collier.

Oxford-professorens syn på saken er ikke nytt. Allerede under invasjonen for to år siden skrev han om det dypt urimelige i trafikken hos The Spectator. Den gangen gjaldt det krigen i Syria snarere enn fremtids­drømmene til vestafrikanere, men prinsippet forblir det samme:

The tiny minority (about 2 per cent) in the sea and camped on our doorstep are part of our duty of rescue, but they should not be allowed to crowd out the needs of others: for one thing, they tend to be richer and more resourceful.

Dessverre er den offentlige hukommelsen kort, så fornuftig tale er raskt glemt. Verre er det at offentlig­hetens vett og forstand er enda dårligere, så fornuftig tale blir raskt klassifisert om ekstrem – logisk nok i en virkelighet hvor de reelle konservative blir utlagt som «radikale».

For Østerrikes utenriks­minister Sebastian Kurz var Colliers uttalelser derimot en velkommen bekreftelse. Når Sir Paul Collier går inn for å stenge Middelhavs­ruten og stanse den illegale migrasjonen, kan ikke vår tilnærming være så gal, twitret ÖVP-politikeren.

Den samme konklusjonen kan Frp trekke, for når Collier sier at trafikken over Middelhavet må stanse, og det må finnes legale veier til Europa for personer med asylrett, kan ikke det bety annet enn at asyl­søknaden må behandles utenfor vår verdensdel – nettopp slik Siv Jensen tok til orde for i går.

De som sabler ned Frp-lederen, bør kanskje spørre seg hva de holder på med når det er hun, og ikke dem selv, som har ekspertisen ved et av verdens beste universiteter på sin side.