Feature

Det er ikke godt å si hvor dypt svensk offentlighet kan synke i sin uforsonlige kamp mot landets tredje største politiske parti, men at man forlengst har gitt opp å bruke blanke våpen er det ingen tvil om.

Länstidningen Östersund (LT) — den nest største avisen dertilbys — vegrer seg i alle fall ikke for å illustrere en lederartikkel hvor Sverigedemokraterna (SD), personifisert ved partileder Jimmie Åkesson, fremstilles som en kakkerlakk, og de andre partiene som skadedyrbekjempere.

Tekstforfatterinne Ida Nilsing begrenser seg ikke til dehumanisering, hun går heller ikke av veien for å instrumentalisere en overskrift til et debattinnlegg fra 2009 av SD-lederen i Aftonbladet, som i realiteten er en form for redaksjonell sitatfusk. Hun benytter den misvisende tittelen «Muslimerna är vårt största utländska hot» til å konkludere med at alle er «potentiellt värdelösa i SD:s värld».

Hun får det altså til å se ut som om Åkesson ikke skiller mellom uønsket gruppedynamikk og individets ukrenkelighet. Men det er opplagt et fortegnet portrett av SD-lederen, som avsluttet sitt innlegg på følgende måte:

För 20 år sedan tror jag att de flesta svenskar skulle ha mycket svårt att tänka sig att islam skulle komma att bli Sveriges näst största religion, att svenska konstnärer som kritiserar eller skojar med islam skulle leva under ständigt dödshot, att ett tiotal muslimska terrororganisationer skulle komma att etablera sig i Sverige, att ledande muslimska företrädare skulle framföra krav på införandet av sharialagar i Sverige, att svenska landsting skulle använda skattebetalarnas pengar till att skära av förhuden på fullt friska småpojkar, att Sverige skulle ha flest våldtäkter i Europa och att muslimska män skulle vara mycket kraftigt överrepresenterade bland förövarna, att svenska badhus skulle införa separata badtider för män och kvinnor, att svenska kommuner skulle överväga införandet av könssegregerad simundervisning i skolorna, att frysdiskarna i våra livsmedelsbutiker skulle erbjuda ritualslaktat kött samtidigt som svenska förskolor slutar att servera fläskkött, att svenska skolor skulle införa nya lov för att fira avslutningen på Ramadan samtidigt som kyrkliga skolavslutningar förbjuds på fler och fler skolor och så vidare.

Allt detta är i dag en del av den svenska verkligheten. Frågan är hur det ser det ut om ytterligare några decennier, när den muslimska befolkningen, om nuvarande takt håller i sig, har flerdubblats i storlek och många av Europas större städer, inklusive Malmö, med största sannolikhet har en muslimsk majoritet.

Den mångkulturella samhällseliten ser kanske denna framtid som en färgglad intressant förändring av ett Sverige och Europa som man allt som oftast förnekar ens någonsin har varit ”svenskt” eller ”europeiskt”.

Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.

Nilsing og alle andre vet godt at disse tankene deles av langt flere enn de tolv prosentene av Sveriges befolkning som i øyeblikket støtter SD i meningsmålingene, uten at man med det kan hevde at alle muslimer er en trussel eller potensielt verdiløse.