CBS-reporter Lara Logan ble angrepet og utsatt for brutale seksuelle overgrep av egyptiske menn på Tahrir-plassen i Kairo. Hun anslår at rundt 200 til 300 menn deltok i overfallet, som sto på i nærmere 40 minutter.

Flere mener at overfallet på Lara Logan illustrerer at kvinnelige journalister på jobb i konfliktsoner blir utsatt for en annen type vold enn det mannlige journalister blir, men seksualisert vold og trakassering er et omfattende problem i den arabiske verden generelt. Bare i Egypt svarer 83 prosent av de egyptiske kvinnene at de har blitt seksuelt trakassert, mens hele 98 prosent av utenlandske kvinner bosatt i Egypt opplever en eller annen form for seksuell trakassering. Totredeler av egyptiske menn innrømmer at de har trakassert kvinner seksuelt.

Logan og teamet hennes ble advart av lokale journalister om at de måtte komme seg bort, men rakk ikke å reagere før mennene gikk til angrep. Logan ble skilt fra kameramann Richard Butler, produsent Max McClellan og livvakten sin og omringet av menn som rev av henne klærne, trakasserte og banket henne opp.

– De voldtok meg med hendene, sier Logan.

Logan var på Tahrir-plassen for å levere en sak til nyhetsmagasinet «60 Minutes» på samme kveld som Hosni Mubaraks regime falt, da den gode seiersstemningen gikk over til å bli truende.

– Alt gikk galt
– Det var plutselig et øyeblikk da alt gikk galt, sier Logan til The New York Times.

Mens kameramannen Richard Butler byttet batteri, hørte egyptiske journalistkollegaer som var sammen med dem folk i nærheten snakke om at de ønsket å ta av Logan buksene.

Logan går ikke nærmere inn på overgrepet på Tahrir-plassen, men forteller at det slo henne hvor nådeløse mennene var. – De nøt min smerte og lidelse, sier hun.

Den seksualiserte volden som blir kvinnelige journalister i konfliktsituasjoner til del er tabubelagt:

– Med seksuell vold har du bare ditt ord. De fysiske sårene gror. Du går ikke rundt med bevisene for angrepet på samme måte som om man mister en fot eller en arm i Afghanistan, sier Logan.

Hittil har de eneste kommentarene fra CBS News og Logan om hendelsen vært at hun ble utsatt for «brutale og vedvarende seksuelle overgrep og vold».

– Uttalelsen gjorde at jeg slapp å bære byrden alene, og unngikk at jeg tenkte på det som min lille skitne hemmelighet og noe jeg måtte skamme meg over, sier Logan.

CBS-sjef og en av sjefsprodusentene for nyhetsmagasinet «60 Minutes», Jeff Fager, sier at kanalen vil fokusere på nettopp den seksualiserte volden i et nyhetsinnslag.

– Det er tabubelagt og jeg tror det er i Laras interesse og i vår interesse å bryte med dette tabuet, sier Fager.

Menns seksuelle trakassering av kvinner i den arabiske verden er imidlertid ikke et fenomen som oppstår i konfliktsituasjoner, men er et omfattende problem som bla driver kvinner til å dekke seg fullstendig til og/eller vekk fra det offentlige rom. Også kvinner som i utgangspunktet er fullt tildekket blir utsatt for seksuell trakassering fra fremmede menn på gaten.

Selv i land der segregering mellom kjønnene er normen og kvinner er beskyttet av religiøse- og/eller stammelover er seksuell trakassering vanlig i hjemmene og når kvinner må bevege seg i offentligheten, som f.eks. på markeder, sykehus eller offentlige kontorer.

I Jemen er nær 90 prosent av kvinnene tildekket fra topp til tå, forteller aktivisten Amal Basha. Likevel rapporterer 90 prosent av kvinnene i en studie at de er blitt seksuelt trakassert, særlig i form av klyping når de beveger seg i det offentlige rom.

– De religiøse lederne legger alltid skylden på kvinner, og tvinger dem til å leve i konstant frykt fordi det alltid er noen der ute som følger etter dem, sier Basha, og legger til: – Hvis en trakasseringssak blir rapportert i Jemen, blander tradisjonelle ledere seg inn for å dekke over episoden, fjerne bevis eller terrorisere offeret.

Også i Saudi Arabia, et annet land hvor kvinner dekker seg fullstendig til og er tilnærmet totalt segregert fra menn i det offentlige rom, rapporterer kvinner seksuell trakassering, forteller den saudiske aktivisten Majid al-Eissa.

Dette kom frem på den første regionale konferansen om det hittil tabubelagte emnet i Kairo i 2009, der aktivister fra 17 arabiske land møttes. Konferansen konkluderte med at seksuell trakassering i regionen er svært utbredt og får pågå fritt både fordi det ikke er straffbart etter loven, kvinner lar være å rapportere det og fordi myndighetene ignorerer det.

Den seksuelle trakasseringen inkluderer beføling og verbale krenkelser, og er en daglig opplevelse for kvinnene i den arabiske regionen. Det gjør at deres bevegelsesfrihet etterhvert blir innskrenket.

Hele 90 prosent av jemenittiske kvinner forteller at de har vært utsatt for seksuell trakassering, mens i Egypt svarer 83 prosent av 1.000 kvinner at de har blitt verbalt eller fysisk krenket. En studie fra Libanon viser at mer enn 30 prosent av landets kvinner har blitt seksuelt trakassert.

I juli i 2008 offentliggjorde Det egyptiske senteret for kvinnerettigheter i Kairo en undersøkelse der 1010 egyptiske menn, 1010 egyptiske kvinner og 109 utenlandske kvinner deltok. Den ble foretatt i Kairo, Giza og Qalubiya – tre av landets tettest befolkede fylker.

I motsetning til en utbredt oppfatning viste det seg at islamsk tildekning av kvinner hverken forhindrer eller reduserer seksuell trakassering:

83 prosent av de egyptiske kvinnene i undersøkelsen svarte at de har blitt seksuelt trakassert, mens hele 98 prosent av utenlandske kvinner bosatt i Egypt opplever en eller annen form for seksuell trakassering. 68 prosent av slik trakassering er verbal. Totredeler av de egyptiske mennene innrømmet seksuell trakassering av kvinner, men flertallet var samtidig av den oppfatning at kvinnene har seg selv å takke – til tross for at tildekkede egyptiske kvinner daglig blir utsatt for det samme.

– Den seksuelle trakasseringen er så utbredt at det kan true turisttrafikken til Egypt, kommenterte Senteret for kvinnerettigheter.

Oktober samme år ble en egyptisk mann for første gang i historien dømt for seksuell trakassering av kvinner, da kriminaldomstolen i Kairo dømte 28 år gamle Sherif Gebriel til 3 års fengsel for seksuell trakassering av Noha Rushdy al-Ostah.

Dommen ble karakterisert som en oppreisning og en seier for egyptiske kvinner.

Dagbladet: – De voldtok meg med hendene