Nytt

For første gang i historien er en mann blitt dømt for seksuell trakassering av kvinner i Egypt. Denne uken dømte den egyptiske kriminaldomstolen i Kairo 28 år gamle Sherif Gebriel til 3 års fengsel for seksuell trakassering av Noha Rushdy al-Ostah.

– Dommen er en oppreisning for egyptiske kvinner, uttaler Noha al-Ostath til Klassekampen.

Dommen er historisk, og både medier og de fleste egyptere ønsket dommen velkommen, i en tid da seksuell trakassering har økt voldsomt.

Det egyptiske senteret for kvinnerettigheter i Kairo offentliggjorde i juli en undersøkelse der 1010 egyptiske menn, 1010 egyptiske kvinner og 109 utenlandske kvinner deltok. Den ble foretatt i Kairo, Giza og Qalubiya – tre av landets tettest befolkede fylker.

I motsetning til en utbredt oppfatning viste det seg at islamsk tildekning av kvinner verken forhindrer eller reduserer seksuell trakassering:

83 av de egyptiske kvinnene svarte at de har blitt seksuelt trakassert, mens hele 98 prosent av utenlandske kvinner bosatt i Egypt opplever en eller annen form for seksuell trakassering, 68 prosent av slik trakassering er verbal.

Senteret for kvinnerettigheter har siden kampanjen «Trygg gate for alle! gjentatte ganger bedt den egyptiske regjeringen utferdige en ny lov for å beskytte kvinner mot trakassering.

Noha og hennes venninne Hind var en junidag på vei hjem etter en tur til rødehavsparadiset Sharm al-Sheikh. Den unge kvinnen bor i Heliopolis, en av Kairos bedre bydeler.

Da hun og venninnen tar av fra hovedveien og inn til den trange sidegaten der hun bor, strekker sjåføren i en liten lastebil hånda ut av bilen, tar tak i den ene puppen til Noha og triller framover.

– Ryggsekken min var tung, og jeg falt bakover da han slapp taket. Da jeg lå der og så opp på det glisende fjeset til sjåføren der han kjørte videre, følte jeg meg så enormt krenket, sier hun.

– Det var akkurat i dette øyeblikket at jeg bestemte meg for at ham måtte betale for at han og andre går rundt og tror han kan behandle kvinner slik, sier hun.

En motgående bil tvang den nå dømte Gebriel til å stanse, og al-Ostah og hennes venninne dro ham ut av bilen:

– I over en time sloss jeg med mannen, og insisterte på at jeg skulle politianmelde overgrepet. Folk hadde samlet seg. Noen la skylden på meg for måten jeg var kledd på, andre mente at jeg skulle nøye meg med den unnskyldningen jeg fikk av sjåføren, forteller den unge kvinnen.

Hun minnes en ung mann i tjueårene, som «var den eneste som helt klart støttet meg.» al-Ostath forteller at mange var forferdet over at hun ville «bringe en slik skandale for seg».

– Men jeg så ingen skandale i å politianmelde mannen. Jeg og Hind klarte å dra ham bort til politistasjon et par hundre meter unna.

Et vendepunkt

Fire måneder seinere, den 21. oktober, falt dommen som en gang for alle skulle gjøre det klart at seksuell trakassering var straffbart.

– Dommen er en seier for alle egyptiske kvinner, og vil nok oppmuntre flere til å politianmelde overgrep. Vi og andre kvinneorganisasjoner var i rettssalen og støttet Noha, uttaler Engy Ghozlan (ansvarlig for arbeidet mot seksuell trakassering ved Det egyptiske senteret for kvinnerettigheter. Red.).

Ikke alle er like fornøyd med dommen. Advokat og kvinneaktivist Nagla al-Elemi, leder for kvinneorganisasjonen Birak, gir gratis retthjelp til kvinner og deltok i rettssaken mot Gebriel. Etter dommen har hun snudd seg mot al-Ostah og hevder at rettssaken ikke var rettferdig.

– Dommeren nøyde seg med vitneuttalelser avgitt til politiet, ettersom Nohas venninne var i USA. Dommeren skulle ha kalt inn sakens eneste vitne. Det er viktig å sikre et minimum av rettssikkerhet, sier hun til Klassekampen.

Ghozlan uttaler at kvinneaktivister i landet ikke skjønner Al-Elimis oppførsel, men at «de støtter al-Ostath og er glad for dommen.»

Adel Gebriel (36), broren til den dømte, sier til Klassekampen at de er fattige og uten utdannelse, og at hans bror derfor ble dømt for å tilfredsstille offentlighetens og medienes krav til myndighetene om å gjøre noe mot den økende seksuelle trakasseringen i egyptiske gater.

– Min bror vil anke saken til Høyesterett. Vi får hjelpe fra al-Elimi og andre samfunnsfigurerer for å klare dette, sier han til Klassekampen.

Klassekampen: Tre år for trakassering