Nytt

Den britiske journalisten Natasha Smith ble utsatt for et brutalt seksuelt overfall av menn som var samlet på Tahrir-plassen for å feire Det muslimske brorskaps seier i egyptiske presidentvalget. Smith var på Tahrir-plassen for å filme folkemengden for en dokumentar om kvinners rettigheter.

Den nyutdannede journalisten opplevde at flere menn på plassen tafset på henne, men stemningen ble etterhvert mer aggressiv.

På sin egen blogg beskriver Smith hvordan en gruppe menn flådde klærne av henne, skrapte og klemte brystene hennes og tvang fingrene sine inn i henne. – Alt jeg kunne se var flirende ansikter og enda flere ansikter som snerret og jublet mens jeg ble kastet rundt som et stykke ferskt kjøtt til sultne løver, skriver Smith, som først unnslapp ved hjelp av to menn og en burka.

But the initial ‘atmosphere of jubilation, excitement, and happiness’, quickly turned against her.

She said: ‘Just as I realised I had reached the end of the bridge, I noticed the crowd became thicker, and decided immediately to turn around to avoid Tahrir Square.

‘My friends and I tried to leave. I tried to put my camera back in my rucksack. But in a split second, everything changed.

‘Men had been groping me for a while, but suddenly, something shifted. I found myself being dragged from my male friend, groped all over, with increasing force and aggression.

‘I screamed. I could see what was happening and I saw that I was powerless to stop it. I couldn’t believe I had got into this situation.’

She wrote: ‘I began to think, ‘maybe this is just it. Maybe this is how I go, how I die. I’ve had a good life. Whether I live or die, this will all be over soon.’

A friend eventually reached her and managed to guide her to a medical tent. Local women helped protect her as she put on the burka and clothes.

She said: ‘The men outside remained thirsty for blood; their prey had been cruelly snatched from their grasp.

‘They peered in, so I had to duck down and hide. They attempted to attack the tent, and those inside began making a barricade out of chairs. They wanted my blood.’

She then escaped by posing as a stranger’s wife and walking out hand-in-hand with the man.

She added: ‘The women told me the attack was motivated by rumours spread by trouble-making thugs that I was a foreign spy.

‘But if that was the cause, it was only really used as a pretext, an excuse, to molest and violate a blonde young Western girl.’

Flere kvinnelige journalister har blitt utsatt for seksuelle overfall mens de rapporterte fra Egypt. Etter at den franske TV-journalisten Caroline Sinz og CBS News-journalisten Lara Logan ble overfalt, revet klærne av og seksuelt misbrukt i november 2011, gikk den internasjonale journalistorganisasjonen Reportere uten grenser ut med en advarsel mot å sende kvinnelige journalister til Kairo.

Også den egyptisk-amerikanske skribenten Mona Eltahawy har rapportert at hun ble seksuelt trakassert i nærheten av Tahrir-plassen.

I begynnelsen av juni gikk en mobb bestående av flere hundre menn til angrep på rundt 50 kvinner som avholdt en demonstrasjon mot seksuell trakassering på Tahrir-plassen. Angriperne overfalt demonstrasjonens mannlige voktere og befølte, samt begikk overgrep, på flere av de kvinnelige demonstrantene. Noen av ofrene ga uttrykk for at angrepets voldsomhet tydet på at det var et organisert forsøk på å drive kvinner vekk fra demonstrasjonen og trampe på den pro-demokratiske bevegelsen.

Seksuell trakassering av kvinner er svært utbredt i Egypt. I juli i 2008 offentliggjorde Det egyptiske senteret for kvinnerettigheter i Kairo en undersøkelse der 1010 egyptiske menn, 1010 egyptiske kvinner og 109 utenlandske kvinner deltok. Den ble foretatt i Kairo, Giza og Qalubiya – tre av landets tettest befolkede områder.

I motsetning til en utbredt oppfatning viste det seg at islamsk tildekning av kvinner hverken forhindrer eller reduserer seksuell trakassering:

83 prosent av de egyptiske kvinnene i undersøkelsen svarte at de er blitt seksuelt trakassert, mens hele 98 prosent av utenlandske kvinner bosatt i Egypt opplever en eller annen form for seksuell trakassering. 68 prosent av slik trakassering er verbal. Totredeler av de egyptiske mennene innrømmet seksuell trakassering av kvinner, men flertallet var samtidig av den oppfatning at kvinnene har seg selv å takke – til tross for at tildekkede egyptiske kvinner daglig blir utsatt for det samme.

– Den seksuelle trakasseringen er så utbredt at det kan true turisttrafikken til Egypt, kommenterte Senteret for kvinnerettigheter.

Oktober samme år ble en egyptisk mann for første gang i historien dømt for seksuell trakassering av kvinner, da kriminaldomstolen i Kairo dømte 28 år gamle Sherif Gebriel til 3 års fengsel for seksuell trakassering av Noha Rushdy al-Ostah.

Dommen ble karakterisert som en oppreisning og en seier for egyptiske kvinner.

Daily Mail: ‘Please God, make it stop!’ British female journalist, 21, describes horrific sexual assault in Egypt’s Tahrir Square after election result