Nytt

Egyptiske gutter og menns seksuelle trakassering av kvinner på åpen gate har nådd epidemiske proporsjoner, og guttene som trakasserer blir yngre og yngre. I noen tilfeller ender trakasseringen i voldelige gruppeangrep, og kvinner er nå engstelige for å bevege seg alene eller i følge med kvinnelige venner i det offentlige rom.

Campaigners in Egypt say the problem of sexual harassment is reaching epidemic proportions, with a rise in such incidents over the past three months. For many Egyptian women, sexual harassment – which sometimes turns into violent mob-style attacks – is a daily fact of life, reports the BBC’s Bethany Bell in Cairo.

Last winter, an Egyptian woman was assaulted by a crowd of men in the city of Alexandria.

In video footage of the incident, posted on the internet, she is hauled over men’s shoulders and dragged along the ground, her screams barely audible over the shouts of the mob.

It is hard to tell who is attacking her and who is trying to help.

The case was one of the most extreme – but surveys say many Egyptian women face some form of sexual harassment every day.

Den egyptiske kvinnen Marwa (pseudonym) forteller at hun alltid er bekymret for å bli befølt eller verbalt trakassert når hun er i byen. Hun er nøye med å kle seg så hun ikke tiltrekker seg oppmerksomhet, men er likevel redd:

«This is something that scares me, as a girl. When I want to go out, walking the street and someone harasses or annoys me, it makes me afraid.

«This stops me from going out. I try to be excessively cautious in the way I dress so I avoid wearing things that attract people.»
‘Deeply rooted’

The day I met Marwa, she was wearing a long headscarf pinned like a wimple under her chin, and a loose flowing dress with long sleeves over baggy trousers.

Men tildekning er ikke lenger noen beskyttelse, sier Diana Farid i kampanjegruppen Egypt’s Girls are a Red Line, som opplyser at selv kvinner som bærer det heldekkende plagget niqab blir trakassert. – Det utgjør ingen forskjell i det hele tatt. De fleste egyptiske kvinner bærer hijab og de fleste av dem har opplevd seksuell trakassering. En studie fra 2008 viste da også at mer enn 80 prosent av egyptiske kvinner har opplevd seksuell trakassering på åpen gate og at majoriteten av ofrene hadde båret en eller annen form for slør.

Sosiolog ved det amerikanske universitetet i Kairo, Said Sadek, mener at problemet er dypt rotfestet i det egyptiske samfunnet, og er en blanding av en islamsk konservatisme som har vært på fremmarsj siden slutten av 1960-tallet og gamle patriarkalske holdninger.

– Religiøs fundamentalisme økte og fundamentalisene begynte å gå målrettet etter kvinner. De vil at kvinnene skal gå tilbake til hjemmet og ikke arbeide ute. Den patriarkalske kulturen aksepterer ikke at kvinner er høyere på rangstigen enn menn, som at noen kvinner har utdannelse og får arbeid, mens noen menn blir liggende etter, så en måte å utligne status på er å sjokkere kvinner og påtvinge dem en seksuell situasjon alle steder. Dette er ikke faraoenes kultur; det er beduinenes kultur, sier Sadek.

Qasr al-Nil-broen i det sentrale Kairo er ofte åsted for seksuell trakassering. Der treffer BBCs journalist en gruppe tenåringsgutter som på spørsmål om en nylig sak hvor flere jenter/kvinner i en park ble seksuelt overfalt av en guttegjeng, svarer at jentene brakte det over seg selv:

– Hvis jentene kledde seg respektabelt ville ingen røre dem, sier en. – Det er måten de kler seg på som får guttene til å gå til dem. Jentene kom hit og ville dette – selv kvinner i niqab [plagg som dekker hele ansiktet bortsett fra øynene, og som regel bæres sammen med en svart kappe som dekker hele kroppen], forklarer han.

En av vennene hans mener at guttene ikke kan klandres, og at det er forskjell på kvinner som bærer løse niqaber og trange niqaber. – En kvinne som bærer trang niqab er ute etter det, legger han til.

Men guttenes holdninger forferder mange egyptiske menn, som menneskerettighetsaktivisten Hamdy. – Jeg blir virkelig opprørt av dette fordi jeg tenker på min familie, mine søstre og min mor, sier han:

«Before Eid [the festival at the end of Ramadan], I was downtown and I had my sisters with me. It gets very crowded and I had my eyes everywhere, looking around and I shouted at a pedlar who got in their way. In our religion this is something that is not allowed.»

The new government says it is taking the problem seriously – although many campaigners argue it is not a priority yet.

For women – like Nancy, who lives in central Cairo – it is a question of freedom.

«I want to walk safely and like a human being. Nobody should touch or harass me – that’s it.»

Egypt er ikke alene om det samfunnsproblemet menns omfattende seksuelle trakassering av kvinner i det offentlige rom utgjør. På en regional konferanse om det til da tabubelagte emnet i Kairo, hvor aktivister fra 17 arabiske land møttes i desember 2009, kom det frem at seksuell trakassering i den arabiske verden driver kvinnene til å dekke seg fullstendig til og/eller vekk fra det offentlige rom. Også her ble det understreket at selv kvinner som i utgangspunktet er fullt tildekket blir utsatt for seksuell trakassering fra fremmede menn på gaten.

Den seksuelle trakasseringen inkluderer beføling og verbale krenkelser, og er en daglig opplevelse for kvinnene i den arabiske regionen. Det gjør at deres bevegelsesfrihet etterhvert blir innskrenket.

Hele 90 prosent av jemenittiske kvinner forteller at de har vært utsatt for seksuell trakassering, mens i Egypt svarer 83 prosent av 1.000 kvinner at de har blitt verbalt eller fysisk krenket. En studie fra Libanon viser at mer enn 30 prosent av landets kvinner har blitt seksuelt trakassert.

– Vi har å gjøre med et fenomen som begrenser kvinners bevegelsesfrihet… og truer kvinners deltagelse i alle aspekter av livet, sier den egyptiske aktivisten Nehad Abdul Komsan, som organiserte den aktuelle konferansen med finansiering fra FN.

Menns seksuelle trakassering av kvinner har lenge vært et problem i Midtøsten, men det har vært lite fokus på problematikken inntil for 3 år siden. Da postet bloggere sjokkerende amatøropptak på internett som viste en stor gruppe menn som overfalt kvinner i Kairo under en muslimsk høytid.

Selv i land der segregering mellom kjønnene er normen og kvinner er beskyttet av religiøse- og/eller stammelover er seksuell trakassering vanlig i hjemmene og når kvinner må bevege seg i offentligheten, som f.eks. på markeder, sykehus eller offentlige kontorer.

I Jemen er nær 90 prosent av kvinnene tildekket fra topp til tå, forteller aktivisten Amal Basha. Likevel rapporterer 90 prosent av kvinnene i en studie at de er blitt seksuelt trakassert, særlig i form av klyping når de beveger seg i det offentlige rom.

– De religiøse lederne legger alltid skylden på kvinner, og tvinger dem til å leve i konstant frykt fordi det alltid er noen der ute som følger etter dem, sier Basha, og legger til: – Hvis en trakasseringssak blir rapportert i Jemen, blander tradisjonelle ledere seg inn for å dekke over episoden, fjerne bevis eller terrorisere offeret.

Mye tyder for øvrig på at den seksuelle- og verbale trakasseringen av kvinner på åpen gate i MENA-landene har forplantet seg til europeiske byer. I dokumentarfilmen Kvinnen på Gaten (Femme de la Rue) dokumenterer filmskaperen Sofie Peeters den seksuelle trakasseringen gutter og menn med bakgrunn fra MENA-land utsetter kvinner i Brussel for. Kvinnene i filmen forteller om endringer i personlig atferd og påkledning som følge av disse mennenes holdninger og grenseoverskridende oppførsel. Dokumentaren avstedkom en debatt om innvandrergutter og -menns grove trakassering og hvor langt det bør være tillat å gå i det offentlige rom. Flere belgiske politikere har foreslått å åpne for rettsforfølgelse av slik seksuell og verbal trakassering

BBC: Egypt’s sexual harassment of women ‘epidemic’