Islamsk Råd Norge (IRN) presiserer at organisasjonen ikke deler synspunktet generalsekretær Methab Afsar ga uttrykk for i gårsdagens NTB-melding.

Afsars uttalelse kom i forbindelse med at det ble kjent at grunnskoler i Oslo erfarer at muslimske foreldre holder barna hjemme når skolen skal besøke jødiske institusjoner.

Som muslim har man krav på fritak fra besøk i andre religioners gudshus, hvis man ønsker det, mener Islamsk Råd Norge (IRN).

– Man skal heller ikke tvinge kristne barn til å besøke moskeen eller jødiske barn til å besøke kirken, sier generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar, til Aften.

IRNs standpunkt er imidlertid det motsatte:

IRN mener at det er nødvendig at alle elever lærer om andre religioner, og at besøk til de relevante gudshus er en viktig del av dette.

Videre er vi av den klare oppfatning at besøk av kirker og synagoger er uproblematisk islamsk sett, så lenge det ikke involverer aktiv deltagelse i religiøse ritualer. Eventuell uvilje hos enkelte til å besøke andres gudshus kan skyldes uvitenhet om hva dette faktisk innebærer og hva egen religion sier om dette. I slike tilfeller mener vi at det er mest hensiktsmessig at skolen fører en kunnskapsbasert dialog med de enkelte elever og deres foreldre.

Det er viktig å oppklare misforståelser og myter, og bane vei for en åpen og respektfull tilnærming til de ulike religioner, uten at noen trenger å føle seg ført bak lyset, eller tvunget til å gå mot sin samvittighet. IRN assisterer gjerne skolene med dette viktige dialogarbeidet.

Presisering av IRNs standpunkt om skolebesøk til gudshus

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂