Nytt

Islamsk ekstremisme øker i Nord-Kaukasus. Antall terrorangreo skal ha økt markant det siste året, og det kommer stadig meldinger fra russiske myndigheter om terrorangrep mot lokale politimenn, politikere og infrastruktur som veier og jernbane. Hver dag blir det drept mennesker i Ingusjetia eller Dagestan.

– Myndighetene kaller dem som står bak for «banditter», men det er en bred islamsk opposisjon mot russiske myndigheter, sier Aleksej Malasjenko ved Carnegie-senteret i Moskva til Aftenposten.

Han understreker at store sosiale problemer, korrupsjon og manglende politisk styring gir grobunn for den voksende islamske ekstremismen i området.

– Folk leter etter et islamsk alternativ til et system som ikke fungerer, sier Malasjenko.
Islamistleder drept

Nylig ble den ettersøkte islamisten og geriljalederen Aleksandr Tikhomirov alias Said Burjatskij drept i en storaksjon i Ingusjetia. Leder av Russlands føderale sikkerhetstjeneste (FSB), Aleksandr Bortnikov, uttalte på russisk fjernsyn at DNA-bevis knytter Aleksandr Tikhomirov til terrorangrepet mot hurtigtoget Nevskij Ekspress i november i fjor.

28 mennesker ble drept og over 90 skadet da toget på vei fra Moskva til St. Petersburg ble rammet av en bombe i november i fjor. I lokale medier ble konvertitten Tikhomirov kalt «Russlands bin Laden». Tikhomirov studerte arabisk i Egypt før han sluttet seg til de radikale islamistene i Nord-Kaukasus, som har som mål å opprette en islamsk stat basert på sharia-lover i området:

Militante islamister i det nordlige Kaukasus har som uttalt mål å opprette en islamsk stat i området. Frontfigur for bevegelsen er den tidligere tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov.
– Som kreftsvulster

Både president Dmitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin har nylig vært på overraskelsesvisitt i det urolige Nord-Kaukasus.

– Ekstremistiske krefter har spredd seg som kreftsvulster, sa president Medvedev under sitt besøk i republikken Kabardino-Balkaria i slutten av februar.

Etter at Russland stanset antiterroroperasjonen i Tsjetjenia har landets president Ramzan Kadyrov slått hardt ned på motstand mot regimet, og har tilsynelatende god kontroll på det krigsherjede landet. Uroen har imidlertid spredt seg til nabolandene Ingusjetia og Dagestan, hvor de islamistiske kreftene utgjør en økende trussel mot områdets stabilitet:

– Kadyrovs tøffe linje har gjort at den islamistiske bevegelsen har flyttet seg over til Ingusjetia, sier Dr. Domitilla Sagramoso ved avdeling for krigsstudier ved Kings College i London. Hun bekrefter at de islamistiske kreftene i Nord-Kaukasus utgjør en økende trussel for stabiliteten i området.
Global jihad

Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) peker på at global jihad har fått sterk innflytelse i Kaukasus.

– I dette området har ikke Putin maktet å samle folket bak seg. Det er i dag en sterk opposisjon mot Putins regime og dermed lettere for andre ideologier å få gjennomslag, forklarer Wilhelmsen.

Hun mener i liket med Aleksej Malasjenko ved Carnegie-senteret at det er viktig å forstå den komplekse situasjonen i det nordlige Kaukasus.

– Den økonomiske krisen som har rammet Russland hardt har rammet dette området enda hardere. I Ingusjetia har man i dag en arbeidsledighet på 60–70 prosent. Det bidrar til at det er lettere å rekruttere folk inn i opprørsbevegelsen, sier Wilhelmsen.

I tillegg til islamistiske, radikale grupper som vil innføre sharia er det i Ingusjetia en sterk nasjonalistisk opposisjon i likhet med den som eksisterte i Tsjetsjenia før den første krigen i 1994.

Aftenposten: Radikal islam ryster Nord-Kaukasus