Nytt

Av Roy Vega

Universitetet i Trondheim strever videre, både med sin foredragsserie om Palestina og ikke minst med samtidige basketak for akademisk boikott av Israel. Det siste vil ende som en flopp.

I går, mandag 9. november, var den venstreradikale israelske professor, Moshe Zuckermann, på podiet i NTNUs gjennompolitiserte auditorium. Men hans visitt falt i tid sammen med en felles, gryende intellektuell erkjennelse – både i og utenfor landets grenser – som forteller at NTNUs boikott-opplegg blir til en av de klart største politiske (og vitenskapelige) floppene i dette landet – etter Thorbjørn Jaglands avgang som statsminister på 36,9-grensen.

Egentlig er Moshe Zuckermann så radikal at vi som er sånn passe rabiate av legning tidvis vil kose oss når han slippes løs i fritekst. Men atmosfæren på NTNU er for tiden så anspent, nesten på bristepunktet, at selv Zuckermann krympet seg og lød som populister flest. Det var nesten som å høre professor Sigurd Allern forelese om ytringsfrihetens prinsipper, eller professor Berge Furre utrede norsk parlamentarisme under Sverdrup. I Zuckermanns hjemland har selv den liberale avisen Haaretz gått ut og kalt NTNUs foredragholdere «et stjernelag av Israel-hatere». Den samme avisen har heller ikke lagt fingerene mellom når det gjelder å karakterisere NTNUs fordummende boikott-forsøk.

– La dette være klart: Jeg er mot boikott! Det vil være komplett kontraproduktivt, sa professor Zuckermann, med en megetsigende mine, og ellers med beskjeggede ansiktstrekk hvor vi allerede etter et par, tre minutter aner konturer både av Engels og Lenin. Han tilhører nemlig de virkelig bokstavtro marxister, Zuckermann.

– Virkemidler som dette ville medføre at venstreradikale i Vesten boikottet venstreradikale i Israel, og det ville passe den «politiske klassen» i Israel utmerket, fastholdt den håndplukkede israelske professor. Og med det føyer han seg inn i rekken av noen tusen akademikere og studenter som har gitt klar melding til NTNU fra hele verden de siste dagene.

Aldri har universitetet i Trondheim pådratt seg mer internasjonal oppmerksomhet enn etter forsøket på akademisk og kulturell boikott av Israel. Paradoksalt nok har dette oppløpet snudd saken helt på hodet: Akademiske miljø over hele Europa og USA har levert inn protester mot NTNUs heftige boikott-forsøk, og følgelig gitt Israel implisitt støtte. Avisen Verdens Gang har i en kommentar kalt hele NTNU-opplegget for en «akademisk skandale», og det tør være en usedvanlig skarp observasjon til å ha opphav i selveste Akersgata – hvor den politiske korrekthet har vært dyrket til godt over smertegrensen de siste årene. Aldri har vel Israel fått mer direkte og indirekte akademisk sympati i Norge.

Alt tyder på at det ikke blir flertall for Israel-boikott når styret ved NTNU kommer sammen for å avgjøre det hele torsdag 13. november. Om denne boikott-saken har vært slitsom, må NTNU belage seg på å bruke flere år på å bygge opp sin troverdighet som en politisk balansert og inkluderende vitenskapelig institutsjon.