Nytt

Mina Ghabel, journalist i NRK, drodler etter å ha sett debatten fra «Innvik». Mot slutten kommer hun med en virkelig interessant historie fra hverdagen i klasserommet.

Da jeg nylig gjorde research til en sak om ei jente som sensurerte seg selv i en skoleoppgave om islam av frykt for å få juling av muslimske medelever, ønsket ingen lærere å stille opp. Flere nikket gjenkjennende til historien, men de ønsket ikke å si det på radio. «Vil ikke helle bensin på Frp-bålet,» var det en som sa.

Går vinninga går opp i spinninga når vi i humanitetens navn freder noen for en jantelov som i aller høyeste grad gjelder ellers i samfunnet? Vi skal ikke tro vi er noe, så vi vokter oss vel for å fortelle dem som har lært å leve med brudd på menneskerettigheter, at det de er vant til er feil. Mens det norske demokratiet ikke skal påberope seg viten om rett og galt, skal traumatiserte mennesker ha frihet til å helst velge å leve etter de normene de flyktet fra.

Vi skulle gjerne hørt litt mer om denne jenta som ikke våget å skrive sin mening i en skoleoppgave av frykt for å få juling av muslimske medelever. Ghabel vil gjerne være en liberal, og er det sikkert. Men forstår hun hva hun skriver? Og om lærerne som ikke ville støtte jentungen for ikke å fyre opp under gale holdninger?

The Norwegian Dream