Nytt

Hva mon er det velgerne reagerer på når de går mot høyre? Hva betyr det? Ralf Pittelkow gir et konkret eksempel i Jyllands-Posten: Gjeninnfør grensekontrollen. Det er praktisk, konkret og sier likevel en hel del om hva som er feil med dagens politikk.

I Danmark har ingen ringere enn Socialdemokratene gitt signaler om en slik omlegning.

Dansk Folkeparti er modstander af unionen. Men partiets styrke i valgkampen har ikke ligget i store ord om, at vi skal ud af EU. Den har ligget i at tage fat på områder, hvor mange danskere frygter, at EU går for vidt. På den måde har partiets markante spidskandidat, Morten Messerschmidt, også sat de bærende partier i dansk EU-politik under pres.

Således er Socialdemokratiet i valgkampen begyndt at tale om at genopruste grænsekontrollen. Det er udløst af Dansk Folkepartis krav om at få den gamle grænsekontrol tilbage, som har betydelig opbakning i en tid, da det danske samfund mærker en strøm af kriminelle, våben og narko over grænsen.

Den konservative Bendt Bendtsen har ført valgkamp på at afvise tyrkisk medlemskab af EU – en anden af Dansk Folkepartis mærkesager med stærk folkelig tilslutning.

Spørsmålet om grensekontroll sier mye om dynamikken i dagens politikk, som har brakt oss dit vi er idag: man har ikke vært interessert i hva polliti og tolletat måtte mene om kriminalitetsbekjempelse og sikkerhet. Avskaffelsen av grensekontrollen har vært politisk toppstyrt. Resultatet er ikke til å underslå: østeuropeiske kriminelle og illegale asylsøkere som man ikke aner hvem er. Vanlige folk forstår at dette er fullstendig uholdbart.

Hvis ett land går foran og snur, vil det kunne bli et eksempel for andre. Slik sett har utviklingen i Danmark mye å si.

24-årsregelen har ført til drastisk fall i henteekteskap. Hva hvis det skulle vise seg at grensekontrollen fører til mindre kriminalitet og færre ulovlige innvandrere? Eksempelets makt er stort.

Spørsmålet om tyrkisk EU-medlemskap er også en type spørsmål som folk forstår er komplekst og gjennomgripende. Man kan ikke redusere det til enkle sjablonger om «innadvendt nasjonalisme» vs. inkludering. Disse honnørordene er ved å tømmes for mening.

Ralf Pittelkow i Jyllands-Posten: Klart mønster i EU-valget