Sakset/Fra hofta

Da leder av Libyas nasjonale overgangsråd, Mohammad Jalil, sa at alle landets lover skal måles etter sharia, og åpnet for flerkoneri, kommenterte Danmarks nye utenriksminister Villy Søvndal med at denne sharia er en bløt sharia som kan minne om kristeligdemokrater i Europa.

Ralf Pittelkow blir dypt deprimert av slik uforstand på høyt nivå, både på vegne av Libyas kvinner og det danske samfunn.

Det er riktig at det er forskjell på sharia, det finnes en bløt og en hard versjon, men det er fortsatt sharia, og helt annerledes enn vestlige samfunn. Thorbjørn Jagland bør også ta dette inn over seg.

Man bliver ved med at fortolke Det Arabiske Forår, som om det stort set drejer sig om at indføre demokrati i vores forstand. Men hvis der kommer en slags demokrati, vil det være dybt præget af et andet syn end i Vesten på kønnene, på religionens rolle, på personlig frihed, på lovgivning om moral og på mindretal.

Man bliver også ved med at tale, som om der kun findes to slags islam: På den ene side er der den radikale islam med terrorisme, håndsafhugning og den slags. Hård islam.

Resten er en moderat islam, der går ind for et samfund i stil med vores. Blød islam. Det er hen i vejret.

Der er meget stærke islamiske kræfter, som ikke støtter terror eller håndsafhugning, men som ønsker et ganske andet samfund end vores. De vil ikke have vores frihed til kvinderne. De vil ikke have vores ytringsfrihed. De vil ikke have vores mindretalsrettigheder. De vil ikke have vores liberale omgang med seksualitet og alkohol. Og de vil bekæmpe syndigheden med lov.

Disse holdninger findes mere eller mindre hos alle de islamistiske bevægelser, der er ved at sætte sig på det arabiske politiske liv.

Hvad betyder det konkret – for eksempel for kvinderne? Tag et kig på Irak, der har demokratiske valg: Ifølge Amnesty International udsættes kvinder og piger i Irak for »systematisk vold og diskrimination«, og volden har været stigende.

En mand har lov til at bruge vold mod sin kone og i øvrigt kontrollere hende hårdt. Myndighederne ser ofte gennem fingre med, at kvinder dræbes eller lemlæstes, og straffen er kun lille, hvis det sker ud fra «æresmotiver». Kvinder tvinges til kønsadskillelse og tilsløring.

Er det «blød sharia», Søvndal? De hugger jo ikke hånden af tyveknægtene! Det er kompliceret at forholde sig til den arabiske udvikling, herunder Libyen. Regel nummer et må imidlertid være, at man ser virkeligheden i øjnene og afstår fra at fylde folk med nonsens om blød sharia.

Søvndals sans for sharia
af Ralf Pittelkow kommentator
Jyllands-Posten 2. november 2011