Bandekrigen har gitt det danske språk et nytt ord: «vagter», unge muslimske gutter som tar fysisk kontroll over et område, og sjekker hvem som går ut og inn. Det er begynnelsen på no-go areas, skriver Ralf Pittelkow i Jyllands-Posten.

Pittelkow nøler ikke med å si at konflikten handler om kultur. Skal man få gjort noe problemene holder det ikke å vedta strengere straffer. Man må gjøre noe med holdningene. Det skumle er at lærere, sosialarbeidere, psykologer og politikere har tilpasset seg og forstår innvandrerkulturen, ikke omvendt. Det gjør debatten vanskelig. Det er ikke bare innvandrerkulturen som må forandres.

Bandekrigen har bragt et nyt begreb frem: «vagter». Det vil sige unge muslimske indvandrere, der fungerer som en slags alternativt politi, der overvåger og behersker deres bandeterritorium. Det giver dem en følelse af selvhævdelse over for fremmede og over for det danske samfund.

Mønsteret findes endnu mere markant i andre europæiske lande, hvor unge muslimer etablerer, hvad briterne kalder «no-go areas» – altså områder, hvor fremmede, herunder politiet, ikke må komme ind.

Hos de unge indvandrere er dette mønster forbundet med stærke træk i deres kulturelle baggrund, som de så kører ud i det ekstreme.
Offer for samfundet

Til denne kulturelle baggrund hører blandt andet følgende: Man er offer for de vestlige samfund. Man skal værne om en identitet, der angiveligt er rigtigere og bedre end den, som vestlige værdier kan tilbyde. Man skal vinde respekt, og det gør man ved ydre autoritet, det vil sige ved at være stærk og kampberedt. Disse unge er opdraget med kontant ydre autoritet.
..
Hvis man skal komme nogen vegne, så er man nødt til at få brudt dette mønster, så de unge begynder at få smag for en anden identitet – for eksempel ved at få lyst til at uddanne sig. Men det kræver, at forældre, pædagoger og lærere ikke render rundt og bekræfter de unge i deres offermentalitet og nedrakning af det danske samfund.

Det drejer sig med andre ord ikke bare om en social indsats. Det drejer sig i allerhøjeste grad om en kulturel indsats. En indsats mod kulturnormer, der ikke dur i det danske samfund.

De unge muslimer skal opdrages til positive og konstruktive deltagere i det danske samfund. Hvis ikke forældre og pædagoger kan bringes til at påtage sig denne opgave, kommer man ikke langt.

Pittelkow på nettet: Bandekrig og kultur

Unge muslimske bandemedlemmer har en kulturel bagage, der er ubrugelig i Danmark. Ændres det ikke, kommer man ikke langt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂