Islam er i ferd med å bli underholdning i Norge. Det avholdes det ene stappfulle møtet etter det andre. Men kommer det noe ut av dem? Ed Husain mente det var helt forfeilet å invitere folk til dialog som preker hat.

Britiske Ed Husein, som har skrevet boka «Islamisten», innledet sitt hovedinnlegg med å kritisere arrangøren for å gi taletid til den ekstreme islamisten Muhammed Ali Chisti, som holdt et rasende innlegg om «Hvorfor jeg hater jøder».

– Det er farlig å gi mikrofonen til folk som hører hjemme i rennesteinen. Denne feilen gjorde britene på 1990-tallet, og vi vet hva det førte til, sa Husein, som sammenlignet Chisti med nynazistene.

– Dem gir man ikke en talerstol til.

Den som har fulgt Husains utvikling, er ikke overrasket over denne uttalelsen. En får inntrykk av at arrangørene av møtet i Litteraturhuset heller ikke hadde tatt hans budskap til seg. For Abid Q. Raja og Alf van der Hagen høres det ut som om man skal drive terapi. Et ord som hat er dessuten meget sterkt. Det er hat der ute, og vi har sett det. Det er ikke noe det går an å snakke seg bort fra.

Husain sier nettopp at definisjonen av radikal islam har vært for snever i Norge. Man må også regne med de islamistene som ikke går inn for vold. Dermed bryter han med hva folk som Kari Vogt og terrorforsker Brynjar Lia har hevdet – og til dels dosert.

Dette er ABC – helt elementært – likevel vakte Martin Kolbergs uttalelser så sterke reaksjoner. Det tyder ikke akkurat på modenhet.

PST-sjef Jørn Holme sa at de holder en rundt 200 personer under oppsikt. Han mente det var få, men med PSTs knappe ressurser er det ganske mange. De har ikke sjans til å overvåke så mange.


Engasjert kronprins på dialogmøte om hat

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂