Sakset/Fra hofta

Norge kommer helt i tet på Reportere uten grensers ranking over pressefrihet i verden, mens USA kommer på 48. plass. Det er vanskelig å se logikken.

Det er krigen mot terror og krigen i Irak som legger begrensninger på pressefriheten. Men dette er en formalistisk definisjon av pressefrihet. Få land avslører mer om nasjonal sikkerhet enn amerikanske medier. Vi kan ikke huske at norske aviser skrev om interne stridigheter i PST feks., slik det nå står om CIA, der sjefen, Michael Hayden, har satt i gang granskning av CIAs egen interne sjefsinspektør. Grunnen er at internkontrollen har begynte å gå de såkalte «renditions» og strenge forhør etter i sømmene, og noen CIA-folk har måttet skaffe seg advokat. Dette bare om et eksempel på hva amerikanske aviser daglig skriver om.

Norsk presse har formelt stor frihet, men bruker den ikke. Det er nok å tenke på energiutvinning i nord og forholdet til Russland, der norsk presse ikke er på høyde med dekningen internasjonalt.

Men nå har Norge fått nok en ranking å være stolte av.

Northern European nations Iceland, Norway and Estonia were deemed the countries where journalists have the most liberty.

The worst offenders, in order, were Eritrea, North Korea, Turkmenistan, Iran, Cuba, Myanmar and China.

The United States was ranked 48 on a list of 169, gaining ground slightly for the first time since Reporters Without Borders began compiling the list five years ago. In 2002 when the group released its first list, the United States was 17th, but has since steadily declined because of limits on journalists linked to the war in Iraq and anti-terrorism policies. Last year it was 53rd.

Eritrea at bottom of media freedom list