Snowdens avsløringer begynner å gi de politiske konsekvenser som man fryktet. Men hvorfor har ikke Obama-administrasjonen gjort noe for å rydde opp?

Obama forsikret tvert om Angela Merkel onsdag at han var helt uvitende om avlyttingen av henne. Det står ikke til troende. En slik ansvarsfraskrivelse provoserer. En leder skal ikke forsøke å skyve ansvaret over på andre.

Nye dokumenter som Bild am Sonntag siterer viser tvert imot at avlyttingen av Merkel var ledd i et stort program med spesielle avlyttingssentraler i 80 land. Avlyttingen av Merkel skal ha foregått i ti år, og rapportene om henne gikk ikke via NSAs hovedkvarter i Maryland, men direkte til Det hvite hus.

Dette er opplysninger som er helt ødeleggende for tillitsforholdet mellom USA og Tyskland.

For første gang siden annen verdenskrig ble den amerikanske ambassadøren innkalt på teppet.

Etter hvert som Snowden-avsløringene ble rullet ut steg uroen i allierte hovedsteder. Før Forbundsdagsvalget i august forsikret amerikanerne om at de overholdt tysk lov.

The rift over U.S. surveillance activities first emerged earlier this year after reports that Washington had bugged European Union offices and had tapped half a billion phone calls, emails and text messages in Germany in a typical month.

But it appeared close to resolution after Merkel’s government said in August – just weeks before a parliamentary election – the United States had given sufficient assurances they were upholding German law.

Det har de ikke gjort.

Der Spiegel said Merkel’s mobile telephone had been listed by the NSA’s Special CollectionService (SCS) since 2002 – marked as «GE Chancellor Merkel» – and was still on the list weeks before Obama visited Berlin in June.

In an SCS document cited by the magazine, the agency said it had a «not legally registered spying branch» in the U.S. embassy in Berlin, the exposure of which would lead to «grave damage for the relations of the United States to another government».

From there, NSA and CIA staff were tapping communication in the Berlin’s government district with high-tech surveillance.

Quoting a secret document from 2010, Der Spiegel said such branches existed in about 80 locations around the world, including Paris, Madrid, Rome, Prague, Geneva and Frankfurt.

The magazine said it was not clear whether the SCS had recorded conversations or just connection data.

Obama apologized to Merkel when she called him on Wednesday to seek clarification on the issue, Der Spiegel wrote, citing a source in Merkel’s office.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung also said Obama had told Merkel he had not known of the bugging.

Men å be om unnskyldning med en løgn er ikke spesielt smart. Har ikke Obama forstått alvoret i hvordan avsløringene virker på opinionen og på lederne som er utsatt for den?

Snowden er i ferd med å bli en historie som vil sette sitt preg på Obamas ettermæle: Symbolsk nok har Snowden søkt tilflukt og fått asyl hos den statslederen som mer enn noen annen har plukket poeng fra Obamas feilvurderinger i Midtøsten. Det ligger derfor både ironi og symbolikk i at Snowden fortsetter sine avsløringer fra Russland. Hi-tech har vært USAs store overlegenhet. Nå vendes den til et våpen mot USA selv, fordi amerikanske presidenter har falt for fristelsen til å ville vite alt, også om sine venner.

Obamas Yes, we can, kommer tilbake som en boomerang.

Et vennlig forhold ytrer seg på den måten at supermakten ikke benytter seg av sin overlegenhet til å smuglytte på hva venner sier i sine innerste gemakker. Her kommer det inn et personlig element av svik og skuffelse som det skal bli vanskelig for Obama å rydde vekk. Merkel trodde virkelig ikke dette om Obamas USA.

Avsløringene begynner nå for alvor å skade tillitsforholdet til USAs viktigste allierte.

http://www.reuters.com/article/2013/10/26/us-germany-usa-spying-idUSBRE99P08G20131026

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂