Organisasjonen Reportere uten grenser (RSF) har i sin internasjonale pressefrihetsindeks Norge på topp på rangeringen. Dette er syvende år på rad med norsk toppnotering i denne rankingen. Norge skal altså ha verdens frieste medier, etterfulgt av Irland, Danmark, Sverige og Finland. Nord-Korea og Kina er på bunnen.

«Pressefrihets-rankingen er dessverre dyster lesning, som den har vært de siste årene. De aller fleste land i verden har dårlige eller svært dårlige kår for journalistikken. Det har også en klar sammenheng med tilbakegangen av demokrati i de samme landene», uttaler generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund til fagbladet Journalisten.

«At Norge topper kåringen for syvende år på rad, er bra, men vi er i en veldig liten gruppe etter hvert», sier Floberghagen. «Det er noen lyspunkt, som at EU har satt en tydelig dagsorden for pressefrihet, særlig de siste årene. Vi ser også at infrastrukturen i økende grad er viktig, og da er det bra at det jobbes med bedre regulering av tek-gigantene og av deres innvirkning på demokratiene og mediene», sier generalsekretæren.

Her kan man påpeke at EU i mange år har presset på for økt sensur av sosiale medier. De er blitt enda mer aggressive med dette etter at Elon Musk kjøpte Twitter.

Analysene til RSF viser derimot at pressefriheten i blant annet Russland faller. Uavhengige medier blir tvunget ut, og systematisk sensur gjør at det kun er propaganda og statlige medier igjen.

EU-kommissær truer med å forby Twitter og TikTok i unionen


Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.