Nytt

Kinas president Xi Jinping. Foto: Beto Barata / PR / Wikimedia Commons (utsnitt).

Kina utvider sin kontroll over medier utenfor sine egne grenser. Det er en trussel mot den globale pressefriheten, mener Reportere uten grenser.

Kinesiske myndigheter forsøker å innføre såkalt ideologisk korrekt språkbruk, avverge kritikk og dekke over deler av sin egen historie ved å kontrollere informasjon utenfor sitt eget territorium, skriver Reportere uten grenser (RSF) i en ny rapport.

Strategien innebærer blant annet å modernisere landets egen internasjonale kringkasting, kjøpe opp reklame i internasjonale medier og infiltrere utenlandske medier. I tillegg brukes press, utpressing og trakassering på i massivt omfang.

– I henhold til ånden fra Beijing skal ikke journalister være en motmakt, men heller tjene statens propaganda, sier RDF-direktør Christophe Deloire.

– Hvis ikke demokratier motsetter seg dette, vil propaganda i kinesisk stil gradvis invadere verdens medier og konkurrere med journalistikk slik vi kjenner det i dag, sier han videre.

I rapporten heter det også at Kina eksporterer sine metoder for sensur og overvåking, inkludert søkemotorer og direktemeldingsplattformer, og oppfordrer andre repressive regimer til å kopiere deres metoder.

Kina har i mange år drevet desinformasjonskampanjer mot Taiwan og andre land med store kinesiske befolkningsgrupper, blant dem Singapore, og noen av mediene i Hongkong er nå under direkte kinesisk kontroll.

På RSFs indeks over pressefrihet er Kina på plass nummer 176 av 180 land.

(©NTB)

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!