Nytt

Den internasjonale journalistorganisasjonen Reportere uten grenser navngir de «40 verste rovdyrene» som truer den frie presse. Blant de 40 er politikere, religiøse ledere og militsgrupper:

– De er mektige, farlige, voldelige og hevet over loven. Disse rovdyrene har makt til å sensurere, fengsle, kidnappe, torturere og, i verste fall, drepe journalister, sier Reportere uten grenser.

17 presidenter og flere regjeringssjefer står på lista, blant dem Hu Jintao fra Kina, Mahmoud Ahmadinejad fra Iran, Paul Kagame fra Rwanda, Raul Castro fra Cuba og russiske Vladimir Putin.

Nye navn på lista inkluderer Taliban-lederen Mulla Omar og Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov.

Taliban-lederen er tatt med fordi den hellige krigen han fører, også er rettet mot pressen. Så mange som 40 Taliban-angrep i 2009 var rettet direkte mot journalister og nyhetsmedier.

Presseorganisasjonen begrunner Kadyrovs plass på listen med at alle som stiller spørsmål ved hans politikk utsetter seg for dødelig fare, som journalisten Anna Politkovskaja og menneskerettighetsaktivisten Natalia Estemirova.

Nye på Reportere uten grensers liste over trusler mot pressefriheten er Jemens president Ali Abdullah Saleh og private militser på Filippinene.

I Latin-Amerika er det som før den dødelige kvartetten som utgjøres av narkotrafikanter, det cubanske diktaturet, FARC-geriljaen og paramilitære grupper som utgjør faren for journalister, ifølge Reportere uten grenser.

Mafiaen i Italia, den baskiske separatistgruppa ETA og Somalias islamistiske militser er også på rovdyrlista.

ABC Nyheter: 40 fiender av en fri presse utpekt