Etter at Taliban tok makta, har antallet kvinnelige journalister som jobber i Kabul, stupt fra rundt 700 til under 100, ifølge en journalistorganisasjon.

Reportere uten grenser varsler om at kvinnelige journalister i Kabul blir bedt om å holde seg hjemme, trakassert og hindret i å utføre jobben sin. Enkelte blir utsatt for vold, ifølge organisasjonen.

Av de 510 kvinnene som var ansatt i landets åtte største mediegrupper i 2020, er kun 76 av dem fortsatt i jobb. 39 av dem er journalister. I tillegg kommer de ansatte i mindre mediebedrifter.

Det betyr at kvinner nærmest har forsvunnet fra den afghanske pressen, advarer Reportere uten grenser.

Taliban har gitt offentlige løfter om at kvinner kan få arbeide så lenge de følger reglene om å dekke seg til, men situasjonen er i praksis en annen, mener organisasjonen.

– Det er essensielt at kvinnelige journalister får komme tilbake på jobb uten å bli plaget, sier Christophe Deloire, generalsekretær i Reportere uten grenser.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.