Kina vil ha kontroll over kinesere som har flyttet til utlandet. Derfor har de opprettet uoffisielle politistasjoner i en rekke land. 230.000 kinesere er blitt «overtalt» til å reise hjem, ifølge kinesiske myndigheter.

– Jeg trodde at jeg var trygg her, men de følger etter meg over alt.

Dette sier Wang Ingyu til det nederlandske TV-selskapet RTL Nieuws.

Wang rømte Kina for tre år siden, etter å ha kjempet mot Kinas maktmisbruk i Hong Kong, skriver Aftenposten. Selv om han har fått asyl i Nederland, så føler han seg ikke trygg.

Tidligere i år fikk han en telefon. Mannen som ringte, sa at han var ansatt ved den kinesiske «politistasjonen» i Rotterdam.

– Han sa at jeg burde reise tilbake til Kina for å ordne opp i problemene mine. Så sa han at jeg må tenke på foreldrene mine, forteller Wang.

Wang har blitt angrepet med kniv, og hans foreldre skal være arrestert i Kina. Han er ikke et enkeltstående tilfelle.

Ifølge en rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Safeguard Defenders har kinesisk politi minst 50 kontorer i nesten 30 land, blant annet i Sverige, Storbritannia, Tyskland, Nederland, Spania, Italia, Canada og USA.

Kontorene kalles «Utlandet 110». Det spiller på at 110 er politiets nødnummer hjemme i Kina.

Kina har opprettet slike politistasjoner uten å informere landene kontorene er plassert i. Kina har også hatt innvirkning på valg i USA.

Da Yan Xiong, en pastor og irakisk krigsveteran, tapte et demokratisk primærvalg før mellomvalget tidligere i år, var han ikke i tvil om hvem som hadde skylden: Det kinesiske kommunistpartiets politi som opererer i New York City.

– I couldn’t raise any money, sier Yan til New York Post.

– I used my own money because they pressured everyone in the community to stay away from me to sink my campaign. And they succeeded.

En annen kandidat, som var en syvbarnsfar, ble også forsøkt presset ut av politikken da kinesiske politiagenter leide en prostituert til å ødelegge hans politiske karriere.

De truet i tillegg med å banke ham opp så kraftig at han ville bli nødt til å trekke sitt kandidatur, ifølge en tiltale registrert av Department of Justice tidligere i år.

I Stockholm holder politifolkene til på et hotell litt utenfor sentrum, ifølge rapporten fra Safeguard Defenders. I Rotterdam og Amsterdam skal de være plassert i boligområder. Ingen kinesiske «politistasjoner» er foreløpig funnet i Norge.

– Vi har ikke funnet noen steder der slike stasjoner i Norge er nevnt, og vi har heller ikke sett noe som tyder på at stasjonen i Stockholm tilbyr sine «tjenester» til folk i Norge, sier Jing-Jie Chen ved Safeguard Defenders til Aftenposten.

Dette bekreftes også av den kinesiske ambassaden i Norge, som for øvrig hevder at disse politistasjonene er opprettet «for å dekke behovene til kinesere i utlandet, spesielt de eldre, for å hjelpe med å komme på internett for å søke på tjenester, som å få førerkort fornyet».

Det dreier seg om frivillige kinesere, ikke politi fra Kina, hevder ambassaden.

Kinesiske myndigheter holder ikke virksomheten hemmelig.

22. januar kunngjorde en direktør ved sikkerhetsbyrået i Fuzhou, en by i Sørøst-Kina, at de hadde åpnet de første av 30 planlagte politikontorer. Målet var å etablere slike stasjoner i 25 byer i 21 land, sa direktøren.

Til svensk TV4 sier folkerettseksperten Ove Bring at Kinas virksomhet bryter med folkeretten.

– Enligt folkrätten ska en stat avhålla sig från att verka offentligt polisiärt på en annan stats territorium. Det kan man göra enbart om man har samtycke från staten i fråga, men det är det inte tal om här överhuvudtaget, sier Bring.

Også den kinesiske ambassaden i Sverige avviser kritikken, og bruker omtrent samme argumentasjon som ambassaden i Norge. og andre land hvor Kina har etablert slike politistasjoner.

En av oppgavene er å overtale kinesere som har begått kriminalitet til å returnere til Kina. Det dreier seg om nokså brutale metoder: Eksilkinesere forteller blant annet om trusler om å fengsle foreldre eller at yngre familiemedlemmer blir nektet utdannelse.

Kinas lykkes i sin truende virksomhet. Mellom april 2021 og juli 2022 ble hele 230.000 kinesiske borgere overtalt til å returnere til Kina. Dette innebærer ikke kun reellt kriminelle kinesere, men også kritikere og opposisjonelle, som av de kinesiske myndighetene oppfattes som kriminelle.

Tysk storavis blottlegger Kinas hemmelige propaganda

FBI reagerer

FBI-direktør Christopher Wray møtte i Senatets komité for nasjonal sikkerhet forrige uke.

– Jeg må være forsiktig når jeg snakker om etterforskninger vi er opptatt av. Men for meg er det sjokkerende at kinesisk politi etablerer seg i for eksempel New York uten at det er samordnet, sa Wray.

Ifølge Wray bryter kinesernes politistasjoner med regler om internasjonalt politisamarbeid.

Utviklingen har skapt bekymring og reaksjoner i flere land. Nylig skrev The Financial Times at «alarmen har gått i Europa». Ifølge Nederlands utenriksminister Wopke Hoekstra er kinesernes aktivitet helt uakseptabel, skriver avisen Het Parool.

Også det irske utenriksdepartementet har reagert, og forlanger at kineserne stenger sin politistasjon i Irland.

Det kinesiske kommunistpartiet (CCP) sprer sine tentakler rundt i verden på ulike vis, blant annet gjennom det omfattende Belt & Road-prosjektet, som også har hatt sin innflytelse i nabolandet Sverige.

Maktkampen mellom Kina og en USA-ledet vestlig dominans etter andre verdenskrig er i ferd med å eskalere, men det er bare ett lag som har møtt opp til kamp.

Kina ser ut til å stå overfor en enkel oppgave. Store deler av Vesten er i ferd med å rasere sin egen økonomi og sitt nasjonale samhold gjennom woke hysteri, overnasjonale organisasjoner og ekstremt kostbare og meningsløse klimatiltak.

Les også:

Svensk vindkraft en del av Kinas globale plan – nå stoppes samarbeidet etter korrupsjons­skandale

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.