Kanadisk politi etterforsker rapporter om uoffisielle kinesiske «politistasjoner» i provinsen Quebec, som huser nærmere 25 prosent av landets befolkning. Det føderale politiet Royal Canadian Mounted Police (RCMP) sier at de ser på to steder i Montreal-området som antas å operere på vegne av Beijing.

Menneskerettighetsgrupper anklager Kinas kommunistparti for å bruke stasjonene til å true og overvåke kinesiske borgere i utlandet. Kina har benektet å drive politistasjoner, men kaller dem «servicesentre» for sine statsborgere i utlandet.

Stasjonene antas å være blant minst 100 som opererer over hele verden i 53 land, inkludert i Storbritannia og USA. Dette hevder Spania-baserte Safeguard Defenders, som overvåker forsvinninger i Kina. I en rapport fra 2022 sa den ideelle organisasjonen at stasjonene er en del av arbeidet fra Kinas regime for å «trakassere, true, skremme og tvinge» utvalgte kinesere til å returnere til Kina.

Jing-Jie Chen, en forsker ved Safeguard Defenders, sier til BBC at han er skeptisk til Kinas offisielle forklaring. «Hvis du virkelig ønsker å støtte dine statsborgere i utlandet, kan du bruke offisielle kanaler, du trenger ikke å gjøre dette i skjul», kommenterer han.

Safeguard Defenders rapporterer at kinesiske offentlige sikkerhetsbyråer på vegne av Kinas kommunistparti har etablert «oversjøiske politistasjoner» på flere kontinenter, inkludert to i London og en i Glasgow. I Nord-Amerika fant de slike stasjoner i blant annet Toronto, Vancouver og New York.

I november i fjor bekreftet RCMP at de undersøkte rapporter om slike ulovlige kinesiske politistasjoner i Toronto-området. Torsdag ba den føderale politistyrken kanadiere med kinesisk bakgrunn som kan ha vært utsatte for disse påståtte kinesiske politistasjonene om å melde seg.

Føderalt politi i USA har tidligere uttrykt bekymring over lignende rapporter om slike stasjoner som opererer i landet. FBI-direktør Christopher Wray fortalte en høring i det amerikanske Senatet i november at forsøk fra Kina på å etablere en polititilstedeværelse på amerikansk jord krenker landets suverenitet.

Safeguard Defenders hevder også at det finnes minst 36 ulovlige kinesiske politistasjoner bare i Europa. Regjeringen i Nederland beordret i november 2022 stengning av to kinesiske politistasjoner som Kina hadde etablert ulovlig i Amsterdam og Rotterdam.

Nederland stenger ulovlige kinesiske politi­stasjoner

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.