En aktivist fra Hong Kong basert i Nord-Irland har bedt den britiske regjeringen om å legge ned en påstått kinesisk «politistasjon» som opererer i Belfast. Patrick Yu hevder at en ulovlig politistasjon i byen blir brukt til å overvåke kinesiske statsborgere.

Det er hittil blitt identifisert minst fire påståtte kinesiske stasjoner i Storbritannia. Den kinesiske regjeringen avviser påstander om at den har ulovlige politistasjoner i andre land.

Den Spania-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Safeguard Defenders, som overvåker forsvinninger i Kina, hevder derimot at Kina har etablert ulovlige politistasjoner i minst 53 land. Dette inkluderer Europa og Nord-Amerika.

Kinas kommunistparti ser ikke ut til å være fornøyd med å bare ha streng kontroll på kinesere som bor i Kina. De vil også ha kontroll over kinesiske borgere som bor i andre deler av verden.

En kinesisk «politistasjon» i Dublin ble beordret til å stenge av den irske regjeringen i oktober 2022. Regjeringen i Nederland beordret i november 2022 stengning av to politistasjoner som Kina hadde etablert ulovlig i Amsterdam og Rotterdam.

Forrige måned fortalte Alicia Kearns, den konservative lederen av Westminsters utenrikskomité, at Storbritannia er sårbart for «kinesisk transnasjonal undertrykkelse».

Det konservative parlamentsmedlemmet Sir Iain Duncan Smith uttaler at sikkerhetstjenestene hadde advart den britiske regjeringen om eksistensen av disse stasjonene. «Vi vet at de henter inn kinesiske dissidenter, konfronterer dem med videoer av familiene deres og truer familiene deres foran dem hvis de ikke samarbeider, drar og reiser tilbake til Kina», hevder Smith.

Den britiske regjeringen sier til BBC News at de tar påstandene om en kinesisk politistasjon i Belfast svært alvorlig. En talsperson for regjeringen sier at rapporter om påståtte, uerklærte «politistasjoner» som opererer i Storbritannia er svært bekymringsfulle og blir tatt ekstremt alvorlig.

Kina har opprettet uoffisielle politistasjoner verden rundt

Amerikanske myndigheter sikter 34 kinesiske politifolk

Nederland stenger ulovlige kinesiske politi­stasjoner

Kanadisk politi etterforsker kinesiske «politistasjoner» i Quebec

Säpo: Det foregår omfattende kinesisk spionasje i Sverige

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.