Kinesisk spionasje og innflytelse er en økende utfordring som britiske sikkerhetstjenester sliter med å håndtere, ifølge komité i parlamentet.

Intelligence and Security Committee (ISC), som tilsvarer EOS-utvalget i Norge, presenterte en ny rapport torsdag.

Det politiske utvalget er kritisk til om myndighetene har sterke nok mottiltak mot forsøk på spionasje og påvirkning. De antyder blant annet at sikkerhetsspørsmål nedprioriteres til fordel for økonomisk gevinst.

– Kinesisk statlig etterretning retter seg aggressivt inn mot britiske interesser og er en utfordring for våre sikkerhetstjenester å håndtere, skriver de. ISC plasserer Storbritannia rett under Kinas viktigste prioriterte mål for etterretning.

Utvalget er også bekymret for Kinas ambisjon om å bli en «permanent og betydelig aktør» innen sivil kjernekraftindustri. De nevner også landets økende innflytelse på universiteter i Storbritannia.

Utvalget, som ledes av Det konservative partiets representant Sir Julian Lewis, gransker sikkerhetstjenester som MI5, MI6 og Det britiske hovedkvarteret for signaletterretning, GCHQ.

Tyskland vil ta grep mot spionasje fra Kina

Aktivist ber om at ulovlig kinesisk politistasjon i Belfast blir stengt

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.