Ken McCallum, lederen for den britiske sikkerhetstjenesten MI5, advarer mot kinesisk spionasje på en massiv skala.

McCallum snakket med BBC ved en offentlig opptreden av sikkerhetssjefene i etterretningsalliansen Five Eyes i California. Lederne for amerikanske, britiske, australske, kanadiske og newzealandske sikkerhetsbyråer dukket opp sammen.

Stanford University i California ble valgt som møtested for det første offentlige møtet fordi det ligger i Silicon Valley. I både offentlige uttalelser og en lukket sesjon med gründere og investorer advarte sikkerhetssjefene om at banebrytende forskning og kommersielle hemmeligheter blir stjålet av Kina.

«Vi har sett en vedvarende kampanje i en ganske episk skala,» sa Ken McCallum til BBC i et intervju.

Tidligere fokuserte MI5 på å beskytte regjeringshemmeligheter fra utenlandske spioner. Nå er frykten at innovasjon ofte blir stjålet fra små selskaper, oppstartsbedrifter og forskere som kanskje ikke har bekymret seg for sikkerhet.

«Hvis du i dag jobber i forkant av teknologi, er geopolitikk interessert i deg, selv om du ikke er interessert i geopolitikk», påpeker McCallum.

MI5 advarer titusenvis av britiske selskaper som potensielt er i faresonen.

McCallum sa at MI5 hadde sett mistenkte kinesiske agenter nærme seg over 20.000 mennesker i Storbritannia over profesjonelle nettverkssider som LinkedIn, for å lure dem til å gi sensitiv informasjon.

I det siste året har etterretningen også sett mer enn 20 tilfeller av kinesiske selskaper som aktivt prøver å få tilgang til sensitiv teknologi utviklet av britiske selskaper og universiteter gjennom investeringer eller andre midler der hele rollen til Kina er skjult, ofte gjennom kompliserte selskaper.

MI5 og dets allierte forstyrret også oppkjøpet av et sensitivt britisk teknologiselskap knyttet til britiske militære forsyningskjeder og forsyningskjedene til andre store vestlige kommersielle selskaper.

Kina har konsekvent benektet anklager om spionasje.

Industrispionasje kan ha politiske konsekvenser. Når forskning blir stjålet på banebrytende felt som kunstig intelligens (KI) påvirker dette ikke bare et selskaps lønnsomhet, men også framtida til vestlige land, advarte lederen for MI5.

«Disse teknologiene er i et historisk øyeblikk hvor de begynner å forandre vår verden på noen ganske fundamentale måter», uttalte McCallum til BBC. «Og vi vet at autoritære stater har et sterkt fokus på mulighetene som disse teknologiene kan gi dem».

KI, i tillegg til dataene samlet inn av Kina, kan også tilby muligheten til å blande seg inn i politikk på en langt mer effektiv måte, advarte han.

Bekymringer over Kina ble gjentatt av andre medlemmer av Five Eyes-alliansen.

«Kina har gjort økonomisk spionasje og å stjele andres arbeid og ideer til en sentral komponent i sin nasjonale strategi». Dette sa FBI-direktør Chris Wray til journalister. «Denne trusselen har bare blitt farligere og mer lumsk de siste årene». Han hevdet at det finnes mer enn 2000 nåværende FBI-undersøkelser knyttet til Kina, og at organisasjonen hans på et tidspunkt åpnet en ny etterforskning hver 12. time.

«Alle nasjoner spionerer», kommenterte Mike Burgess, sjefen for Australias sikkerhetstjeneste, «men oppførselen vi snakker om her går langt utover tradisjonell spionasje». Han hevdet at omfanget av dagens kinesiske spionasje er enestående i menneskehetens historie.

Å frikoble vestlige økonomier fullstendig fra Kina ville være urealistisk og skadelig, hevdet sikkerhetssjefene. De uttalte derfor at prioriteringen i stedet må være å beskytte sensitive områder.

Kinesisk spionasje utgjør en enormt stor trussel, sier MI5 og FBI

Säpo: Det foregår omfattende kinesisk spionasje i Sverige

Aktivist ber om at ulovlig kinesisk politistasjon i Belfast blir stengt

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.