Säkerhetspolisen (Säpo) mener at det foregår omfattende kinesisk spionasje mot Sverige både innen politikk, forskning og næringsliv. Dette sier det svenske sikkerhetspolitiet om SVTs kartlegging av selskaper i Sverige som er under kinesisk kontroll.

Säpo advarer også om at et stort kinesisk eierskap kan brukes som utpressing i en konfliktsituasjon. De omtaler eksplisitt Kina som en sikkerhetstrussel mot Sverige.

Henrik Edvinsson, senioranalytiker ved Säpos kontraspionasje, opplyser at Säpo har stoppet kinesisk spionasje i Sverige, men ønsker ikke å gi noen detaljer om hvor mange ganger det har skjedd. Han ønsker heller ikke å spesifisere hvor Kina har plassert spioner som rapporterer om det politiske systemet i Sverige, men sier at det foregår bred etterretningsinnhenting, samt påvirkningsoperasjoner mot Sverige angående politiske spørsmål.

SVT Nyheter har kartlagt kinesisk eierskap i Sverige og funnet over 1500 selskaper med ulik grad av kinesisk eierskap. Fra små restauranter og importbedrifter til kjente selskaper som bilprodusenten Volvo og togoperatøren MTR.

Ei stor gruppe består av ulike typer IT-selskaper. Teknologiselskapet Silex i Järfälla har hatt kinesiske eiere i flere år. De er en del av et konsern med tette bånd til det kinesiske kommunistpartiet og produksjon av forsvarsutstyr. «Det er et eksempel på en type investering som kanskje ikke går gjennom neste år», sier Oscar Almén vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

Flere kinesiske selskaper har møtt økende skepsis og motstand i Vesten de siste årene. Teleselskapet Huawei ble i 2021 stoppet fra å delta i utvidelsen av det svenske 5G-nettverket, med henvisning til Sveriges sikkerhet. En rekke vestlige myndigheter og selskaper har stoppet bruken av den kinesiske appen TikTok, med henvisning til innsamlingen av brukerdata.

Kinas kommunistparti er så dominerende i det kinesiske samfunnet at man kan diskutere om det i det hele tatt finnes reelt uavhengige selskaper i Kina.

Økende kinesisk innflytelse merkes på en rekke områder. Kinesiske myndigheter skal ha etablert dusinvis av ulovlige politistasjoner i mange land, også i europeiske land som Sverige. Disse blir spesielt brukt til å legge press på kinesere som befinner seg utenfor Kina.

I 2017 innførte Kina en lov som sier at alle kinesiske statsborgere, uavhengig av hvor de bor i verden, er pålagt å gi informasjon til Kommunistpartiet hvis de blir bedt om det.

Kanadisk politi etterforsker kinesiske «politistasjoner» i Quebec

Erna Solberg er i praksis en kinesisk påvirknings­agent

Hunter hadde FBI-muldvarp som tipset om etterforskning av hans kinesiske venner

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.