Kina utviser en canadisk diplomat i Shanghai etter at en kinesisk diplomat i Toronto ble utvist mandag.

Canadiske Jennifer Lynn Lalonde har fått beskjed om å forlate det canadiske konsulatet i Shanghai innen 13. mai, opplyser Kinas utenriksdepartement.

– Kina forbeholder seg retten til ytterligere tiltak, heter det videre.

Utvisningen kommer etter at den kinesiske diplomaten Zhao Wei i Toronto mandag ble utvist etter anklager om at han har trakassert en canadisk folkevalgt som var kritisk til behandlingen av uigurene i Kina.

– Tolererer ikke innblanding

– Canada har besluttet å erklære Zhao Wei for uønsket i landet, sa utenriksminister Melanie Joly i en uttalelse mandag. Hun sier beslutningen er tatt etter nøye overveielse.

– Jeg har vært tydelig: Vi vil ikke tolerere noen form for utenlandsk innblanding i våre indre anliggender. Diplomater i Canada har blitt advart om at slik atferd innebærer at de vil bli sendt hjem, fortsetter Joly.

Etterretningsrapport

Zhao har jobbet for kinesiske myndigheter i Toronto.

Ifølge en canadisk etterretningsrapport, som blant annet er omtalt i den canadiske avisen Globe and Mail tidligere i måneden, har Kina forsøkt å skaffe opplysninger om den konservative politikeren Michael Chong og familien hans i Hongkong.

Canada mener kineserne ville bruke Chong til å statuere et eksempel og hindre at andre inntok standpunkter som går mot den kinesiske regjeringen. Avisen skriver av Zhao var involvert i dette arbeidet.

Kinesisk harme

Kina sier på sin side at de aldri har blandet seg inn i canadiske anliggender og heller ikke har noen interesse av dette. Stemningen er allerede dårlig mellom landene, og Kina sier at Canada «saboterer» forholdet.

Chong har sagt at han var svært skuffet over at han fikk vite om den mulige trusselen mot familien gjennom mediene og har anklaget statsminister Justin Trudeau for ikke å ha gjort noe. Helt siden avisoppslagene for en uke siden har han krevd at Zhao blir utvist.

Kanadisk politi etterforsker kinesiske «politistasjoner» i Quebec

Amerikanske myndigheter sikter 34 kinesiske politifolk

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.