Mandag ytret statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) seg positivt til at Norge sluttet seg til EUs sensur av de russiske nettstedene Russia Today og Sputnik. Uttalelsene fant sted på et møte i Oslo Redaktørforening, men Presseforbundet går imot et slikt forbud. De to nettstedene er fortsatt tilgjengelige i Norge.

– Dette er en vanskelig sak, og det er lett å forstå hvorfor regjeringen vurderer å gå til slike skritt, sier generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund til Klassekampen.

– Men ut fra et ytringsfrihetsperspektiv er dette en veldig uheldig vei å gå.

Reaksjoner

Støres uttalelser kom på et møte Oslo Redaktørforening arrangerte mandag.

På spørsmål fra programleder Lilla Sølviknes om EUs sanksjoner mot Sputnik og Russia Today, og om det er lurt å innføre mer sensur fra norsk side, svarte Støre blant annet «at det er naturlig at Norge slutter seg til det». (Klassekampen)

Samme kveld reagerte Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening, og de forfattet et kort opprop:

  • Propaganda må – særlig i demokratier som vårt – møtes med journalistikk, faktasjekk, kildekritikk og argumenterer. Ikke med sensur.
  • Dersom Norge og øvrige land blokkerer russiske kanaler, vil russiske myndigheter også blokkere våre.
  • Blokkering kan i neste omgang bli brukt for å legitimere sensur overfor frie medier i andre land hvor ytringsfriheten er under press.

– Det er ikke så ofte at vi spiller inn våre synspunkter på spørsmål om pressefrihet til regjeringen på en så tydelig måte som vi har gjort i dette tilfellet, sier Floberghagen.

Tirsdag møtte Norsk Redaktørforening (NR) og Norsk Journalistlag (NJ) Kulturdepartementet, og dagen etter overleverte de oppropet til utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

– Slik jeg forstår dette, vil avgjørelsen bli tatt av utenriksministeren og kulturministeren i fellesskap. Vi vet ikke tidsramma, men fikk inntrykk av at en avgjørelse er nært forestående, sier Elin Floberghagen til Klassekampen.

Tilgjengelige i Norge

Fredag er begge nettstedene fortsatt tilgjengelige i Norge:

Sputnik.com topper fredag med et oppslag om at tusener er arrestert i demonstrasjoner mot krigen i Russland. Artikkelen er opprinnelig skrevet av Moscow Times.

 

Forsiden på Sputnik.com fredag 11.03.22. Skjermdump: Sputnik.com

Vurderer mediesensur (Klassekampen)

Les også:

Russia Today og Sputnik skal kastes ut av EU

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.