Alternative medier som Document og Resett kan bli nektet behandling i PFU, pressens selvdømmeorgan.

– PFU gjør seg selv irrelevant, sier Document-redaktør Hans Rustad til Klassekampen.

Norsk Presseforbund mottar stadig flere PFU-klager på publikasjoner som ikke er tilknyttet forbundet. Det kan det bli slutt på.

– Dette er også̊ en diskusjon om troverdighet og tillit til mediene, sier Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til Klassekampen.

Hun opplyser at forbundet skal diskutere saken på et styremøte i mars.

En slik endring vil føre til at nettsteder som Document og Resett ikke lenger blir ettergått av Pressens Faglige Utvalg (PFU), noe Document-redaktør Hans Rustad er kritisk til.

– Det vil innsnevre publikums mulighet til å få prøvd saker. Det må̊ være mediets størrelse som har betydning for om saker skal behandles i PFU, sier Rustad, og fortsetter:

– Hvis et nettsted har flere hundre tusen lesere, er det klart at PFU plikter å ta det alvorlig. De må bestemme seg: Skal de betjene publikum eller presseorganisasjonene?

Han mener at PFU heller må velge bort mindre saker og prioritere større prinsipielle saker dersom ressursene ikke strekker til.

I dag kan også medier som ikke er tilknyttet Presseforbundet, prøves i PFU dersom de er tilknyttet Vær varsom-plakaten eller samtykker til klage­behandling. Både Resett og Document følger de etiske retningslinjene i Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten, uten å være medlem av noen presseorganisasjon.

Både Rustad og Resett-redaktør Helge Lurås vil vurdere å melde seg selv eller nettstedet inn i en presseorganisasjon dersom ordningen endres.

Et medlemskap i Norsk Redaktørforening koster fra 6000 til 11.000 kroner i året.

– Det blir et kostnadsspørsmål for oss, men det er ikke noe jeg vil avvise, sier Lurås.

Svein Brurås, professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda, støtter forslaget.

– Det vil være en klargjøring av PFUs mandat og en erkjennelse av at det er forskjell på profesjonelle redaktørstyrte mediene og floraen av andre publikasjoner, sier han.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.