Organisasjonen Reportere uten grenser har siden 2002 publisert sin årlige index som rangerer land basert på journalistenes frihet til å utøve sitt yrke. Pressefriheten er på nedadgående i Europa, ifølge detaljer fra rapporten. Dette skyldes at statene er blitt mer autoritære, skriver de. Til tross for dette er Europa fremdeles det beste kontinentet for pressefrihet.

Man skulle tro at det ville vært en transparent og lett tilgjengelig nettside som viste hvordan denne indeksen er satt sammen og vektet. Men, nei det fant vi ikke noe sted. Fra NTB leser vi: «Blant faktorene som evalueres, er mediemangfold, uavhengighet, lovverk og sikkerhet for journalister.»

Norge topper listen for 3. gang. Kan dette henge sammen med at Norge også er et av verdens beste land å bo i? Det er ikke vanskelig å se sammenhenger mellom demokratier og autoritære kommuniststater her. Legg til et filter for religion (islam) også, så er bildet komplett.

Verden endrer seg ikke så veldig raskt. Denne indeksen kunne sikkert nøyd seg med å publiseres hvert annet år. Eller hvert femte…

Her er indeksen fra 2010:

 

Når Norge er best i klassen, så er det typisk norsk å slå seg på brystkassen. Og i 2017 gjorde Hanne Skartveit i VG akkurat det. «Norge har antagelig verdens beste presse», sa hun. Men «verdens beste presse» for hvem? For journalistene eller leserne? At norske journalister står fritt til å skrive hva de vil og mener endrer jo ikke det faktum at de er i fullstendig utakt med resten av befolkningen.

Vi ser daglig hvor frie journalistene i Norge føler seg. Mange har tatt steget fra å late som om de er nøytrale til å bli deltakende aktivister. Så disse journalistene skriver akkurat det de vil og mener. Men når alle mener det samme, er det da en god presse? Er det dette vi skal feire og rope hurra for?

Den britiske pressen, som ikke har noen form for statsstøtte, har et mangfold som andre land kan misunne dem. I Storbritannia har man journalister som er svært uenige og i nyhetssendingene diskuterer de så fillene fyker. Fordelen for seerne er at de får belyst en problemstilling fra forskjellige vinkler. Slik får man et langt mer helhetlig og realistisk syn på verden.

Dessverre ser vi også i Storbritannia at politiske ukorrekte journalister som Katie Hopkins ikke lenger får delta på samme nivå i den offentlige debatten. Man kan godt være konservativ – men for all del, man må ikke si noe negativt om innvandrere! Det hjalp neppe Katie Hopkins at en begeistret Donald Trump tvitret en takk til henne for hennes sterke artikler om Storbritannias muslimske problemer:

 

Katie Hopkins mistet mediajobber både her og der og endte til slutt i Rebel Media. Her har hun laget «kontroversielle» innslag slik som hvor vanskelig det er å finne noen i Toronto som faktisk er fra Canada. Dette er rasisme, mener de rettroende.

Dette til tross, Storbritannia er milevis unna NRKs hjernevask hvor alle journalistene er enige i hva som er «riktig».

Norske journalister har gode arbeidsforhold. Når ble en norsk journalist fengslet eller drept sist for å ha skrevet noe om de styrende? Å sammenlikne journalister i Norge med de i Sudan har liten verdi annet enn for journalistene selv. Mange overgrep mot kvinnelige utenrikskorrespondenter i Egypt kunne vært unngått om journalistene selv hadde hatt litt mer kunnskap. Overgrepene mot amerikanske Lara Logan fikk alle høre om, men hva med britiske Natasha Smith som ble utsatt for nøyaktig det samme? Her er et utdrag fra hennes opplevelse på Tahrir Square i Kairo:

Men began to rip off my clothes. I was stripped naked. Their insatiable appetite to hurt me heightened. These men, hundreds of them, had turned from humans to animals. Hundreds of men pulled my limbs apart and threw me around. They were scratching and clenching my breasts and forcing their fingers inside me in every possible way.  So many men. All I could see was leering faces, more and more faces sneering and jeering as I was tossed around like fresh meat among starving lions.

Franske Caroline Sinz fra France 3 ble også utsatt for det samme:

«I found myself with 70 people around me, men young and older who were pulling my hair, who tore my clothes apart, who sexually assaulted me,» she said in an interview on France 3. «And it was terrible, because it was in broad daylight, in the morning, in front of everybody, and some people were applauding as we were beaten up.
«There were some people who wanted to rescue us, but it was like an uncontrollable crowd movement and we were submerged. And I really thought I was going to die.»

Også en nederlandsk kvinnelig journalist på 22 år ble utsatt for det samme. Hun ble gruppevoldtatt av fem menn. En annen fransk journalist, Sonia Dridi, slapp såvidt unna.

Respekt for journalister har med menneskesyn å gjøre. Og menneskesyn har noe med politikk, ideologi og religion å gjøre.

Du kan ikke få det ene uten det andre. Og det er dét denne årlige indeksen til Reportere uten grenser i hovedsak måler. I Norge har vi et godt menneskesyn. Dette er en sjeldenhet i verden og vel verdt å bevare. Men det er skjørt og sårbart.

Når vi øker antall mennesker fra kulturer med et voldelig menneskesyn, så eroderer vi vårt eget samfunn. Ytringsfriheten er noe av det første som forsvinner. Komikere tør ikke fleipe om islam og journalistene står ikke akkurat i kø for å granske ting som skjer i parallellsamfunnet som har vokst opp. For det er risikabelt. Bare spør Hege Storhaug og de andre som må bo på hemmelig adresse.

Det er vanskelig å skape et mediemangfold all den tid tradisjonelle norske medier støttes eller holdes i live av statskassa. Å bygge opp en egen plattform som ikke Google, Facebook eller noen andre med et «annet verdisyn» kan rive ned i løpet av sekunder, er en stor og tidkrevende jobb. Og det er heller ikke kostnadsfritt. Help Document til å formidle det meningsmangfoldet som fremdeles finnes ute blant befolkningen.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.