Nytt

Daglig leder Ahmed Siyad og styremedlem Mohamed Arab i Somalisk Utviklingsforum tar sterk avstand fra kjønnslemlestelse, men hevder at NRK Dagsrevyens innslag om at 185 norsk-somaliske jenter er blitt kjønnslemlestet i Somaliland ikke medfører riktighet.

De kjenner ikke til at noen jenter er blitt fraktet ut av Norge og lemlestet, og under seg på hvilke motiver som ligger bak NRKs reportasje.

– Alle somaliere i Norge vet at dette er forbudt. Jeg lurer på hvilke motiver som har spilt inn. Det er lett å få den informasjonen man ønsker i Somalia, sier Siyad.

– Mener du at NRK har fabrikkert informasjon?

– Nei, men de er feilinformert, sier Siyad.

– Hvordan forklarer dere utsagnene til de somaliske kvinnene som fortalte at de har omskåret flere jenter fra Norge?

– Damene som uttalte seg vet ikke forskjellen på Norge, Sverige eller Australia, sier Arab.

Ahmed Siyad utelukker ikke at noen norsk-somaliske jenter kan ha blitt kjønnslemlestet, men tror ikke omfanget er så ille som det er blitt presentert. Arab er lei av å høre om at kjønnslemlestelse er et problem i det somaliske miljøet, og etterlyser anmeldelser og bevis i forbindelse med de påståtte kjønnslemlestelsene:

– Folk hevder at det er så mange som er omskåret. Kom med bevis, sier Arab som synes det er rart at ingen jenter har anmeldt forholdet til politiet dersom de er blitt utsatt for kjønnslemlestelse.

– Kan det være at de enten ikke vet hva de skal gjøre eller er redde for hva som kan skje med dem hvis de går til politiet?

– Barn snakker om alt. Selv om de er åtte-ni år ville det kommet ut, mener Arab.

Tidligere i dag meldte Aftenposten at Ullevål sykehus i løpet av 3 år har hatt 260 jenter inne til behandling etter å ha blitt kjønnslemlestet. Av disse var 90 prosent av somalisk opprinnelse.

Dagsavisen: Tror ikke på NRK-innslag