Kommentar

Kveldens andre rystelse sto NRKs Tormod Strand for: den somaliske kvinnen som var Strands kilde da han avslørte at rundt 185 norsk-somaliske jenter var blitt omskåret, er blitt oppsøkt av tre somaliske kvinner fra Norge, som truet henne til å trekke påstandene tilbake.

Denne historien har også stor symbolsk sprengkraft.

Historien om de norsk-somaliske jentene gjorde sterkt inntrykk, ikke minst fordi Strand filmet kjønnslemlestelsen av en av dem, til lyden av forferdelige skrik.

Det fulgte en debatt i Norge, der en del somaliske representanter lot til å være ille berørt. Diskusjonen om hvordan man stopper uvesenet gikk frem og tilbake. Skal man ha obligatorisk helsesjekk eller ikke?

De tre somaliske kvinnene tilhører en organisasjon med høy anseelse som får støtte av den norske stat, ifølge NRK-reporter Strand. Kvinnen i Hargeisha samordner arbeidet mot kjønnslemlestelse.

De tre gjestene fra Norge ville at kvinnen skulle stå frem og si hun hadde uttrykt seg feil om omskjæring. Hvis ikke truet de med at hun ville miste jobben. De sa opplysningene hadde gjort det vanskelig å være somalier i Norge. Mødre kunne ikke ta med sine døtre ut av landet.