NRKs morgensending hadde hovedoppslag med Olav Elgvin fra FAFO. Sammen med en kollega har de sett på forekomsten av kjønnslemlestelse av jenter i Norge og funnet ut at fenomenet er sterkt overdrevet. Det eksisterer knapt. Følgelig er den offentlige satsingen til 72 millioner kroner feilanvendt.

Elgvin og kollegaen har ikke drevet ny forskning. De har sett på det foreliggende materialet. Konklusjonen kan synes overraskende: grunnen til myndighetenes satsing var flere tegn på at det forekom kjønnslemlestelse blant innvandrere til Norge. Men myndighetene kviet seg for å innføre obligatorisk sjekking av alle jenter. Sjekk av jenter har ikke vært noen vinnersak blant helsepersonell. Gynekologforeningen bl.a. var mot.

Human Rights Service har brevet en årelang kamp for at underlivsundersøkelse av jenter skal være like naturlig som for gutter. I skolen. De ble hørt et stykke på vei. Nå kommer FAFO og sier det hele var en feilsatsing. Kjønnslemlestelse forekommer knapt.

Leder av Somalisk Forening, Bashe Musse, sier at somalierne forandrer seg når de kommer til Norge. – Det er ingen foreldre som vil skade barna sine, sier Musse.

Her taler Musse mot bedre vitende. Foreldre som opprettholder praksisen vil mene at de ikke skader barna, men følger tradisjonen.

Nå vurderer somaliske foreldre å gå til rettssak mot myndighetene fordi døtrene ble undersøkt. Musse forsto deres indignasjon.

Det som altså begynte som en bekymring for norske somaliske jenters helse og livskvalitet ender opp med en anklage mot myndighetene for at de brydde seg.

Det kom ingen kritiske spörsmål fra programleder Øystein Heggen, til tross for at alle som har sett Tormod Strands reportasje fra en omskjæring, aldri glemmer den.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.