Pinlig, NRK

Latviere er opprørte over norsk MGP etter at vertslandet for finalen ble framstilt som russisk.
Det viser vel hvor lett det er å være arrogant. Latvia er et lite og ubetydelig land i våre øyne. Bortsett fra at Latvia ikke er ubetydelig. Norske investorer er de aller største i landet. Mange latviere har lært seg norsk og studerer eller arbeider i Norge. NRK avslører ikke bare stor kunnskapsmangel om en nesten-nabo, men også likegyldighet og arroganse.
Er det «ut» å gjøre research i statskanalen?

Men det er kanskje ikke så rart at dette skjedde, at Latvia blir framstilt som russisk. Norske medier, inklusive NRK og NTB har aldri interessert seg for Estland, Latvia og Litauen. Jeg tror mangelen på interesse for disse landene, og arrogansen overfor dem, har en viss sammenheng med anskuelsen til personer som bestemmer, særlig i mediebedriftene. De baltiske landene holdes nærmest ansvarlig for at Sovjetunionen gikk i oppløsning, som om det var en utilgivelig forbrytelse. Norske gammelmarxister og sosialister liker ikke baltere. Det eneste baltere blir assosiert med, er kriminalitet, nazister og Waffen SS. Det er i beste fall sterkt unyansert, og totalt uten selvkritikk fra borgere i et land som har gitt verden et navn for landssviker.
Den eneste gangen NTB hadde Latvia på nyhetsmenyen utenom valg, var da norske butikker i Riga ble utsatt for utpressing for seks år siden. Aftenposten har riktignok viet de baltiske landene mye mer oppmerksomhet, men ikke NRK. På 90-tallet lot NRK Moskva-korrespondentene dekke Baltikum, det sier litt. Til sammenligning har Aftenpostens Norden-reporter ansvar for å dekke Baltikum. Kulturelt hører Latvia hjemme i Norden, ikke i Russland.

Journalisten Ilze Burkovska Jacobsen skriver i Aftenposten tirsdag at latvierne selv må ta ansvaret for at «merkevarebyggingen» av Latvia har vært mislykket. Men det er like mye norske medier og myndigheter som har skylden for det. Det nytter ikke en gang å gi bort en vare gratis hvis mottakeren ikke vil ta i mot den i utgangspunktet. Når norske medier (minus Aftenposten) ikke gidder å vie den aller minste oppmerksomhet til de baltiske landene, og så blir nødt til å gjøre det fordi MGP skal være i Latvia, ender vi opp med NRK-tabben: Tråkker på en nasjon som har vært okkupert og utsatt for kolonisering og russifisering gjennom 50 år. Sammenligningen med å bruke tyske symboler på Norge ti år etter 1945 er høyst relevant, enda nordmenn led mye mindre under tysk okkupasjon, som også varte mye kortere. Helt fram til 1991 ble latviere trakassert hvis de brukte eget språk og ikke russisk, for eksempel i butikken. Det finnes eldre nordmenn som den dag i dag ikke orker å høre tysk.

Latvisk kultur er like «russisk» som norsk kultur er «russisk». Latvierne har en rik tradisjon med folkesanger og folkedans, og bunader. Hvert fjerde år arrangeres store sangfestivaler der norske kor har deltatt. Latviere flest er ganske lik nordmenn i lynne. Som nordmenn er latviere stolte av sin kultur og tradisjon, som i motsetning til vår har overlevd tusen års undertrykkelse – med bare knapt 30 års frihet som nasjon på 1900-tallet.

Latviere feirer st.hans som oss og svenskene gjør det, bare enda mer, og etter en utpreget førkristen tradisjon med symbolsk ofring til naturen for at høsten skal bli god. Hjemmebrygget øl og hjemmelagd brød. Nordmenn vil kjenne seg igjen i svært mye av latvisk kultur, og når NRK-tabben først er gjort får vi håpe at både NRKs reportere og mange flere nordmenn begynner å oppdage det.

Her er noen av reaksjonene: I Dagbladet, og den engelskspråklige avisen The Baltic Times:

Oops! Cossack costumes, matrjoshkas and balalaikas, or «Balalaika Latvia Extravaganza», a performance by comedy revue group Cheesy Keys added a not-even-close-to-Latvian «touch» to Norwegian national finals Melodi Grand Prix 2003 on March 1.
The interval act’s performance angered many Latvians in both Norway and at the heart of the Baltic states, Latvia, as it painted a very colorful, albeit geographically and culturally incorrect picture of this year’s Eurovision host country.
Three films about Latvia – 40 minutes’ footage in total duration, including many national symbols and cultural highlights, have been sent to the Norwegian broadcaster NRK.
In comparison, the German broadcaster NDR not only secured Marie N and Brainstorm’s Renars Kaupers to guest-star in Germany’s national finals broadcast from Kiel this Friday, March 7, but also ordered a huge Latvian flag.
«Prieka!» to that!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂